Neujednačeni iznosi regresa u javnim preduzećima utvrđeni na osnovu nejasnih kriterijuma

Gotovo sva javna preduzeća isplaćuju regrese, a u pojedinima isplata regresa nije u vezi sa ostvarenom dobiti, niti je utvrđena ugovorom, već je to odluka direktora.
Neujednačeni iznosi regresa u javnim preduzećima utvrđeni na osnovu nejasnih kriterijuma
Foto: 021.rs
Ovakva situacija je u JP "Nuklearni objekti Srbije", piše Politika. 
 
Regres se u ovom javnom preduzeću, kako kažu, isplaćuje mesečno uz zaradu i čini njen sastavni deo. Za 2018. godinu isplaćeni regres po zaposlenom iznosio je 64.000 neto, 91.301 bruto, a za ovu godinu, zaključno sa novembrom, mesečno je po zaposlenom isplaćeno ukupno 50.178 dinara ili bruto 71.581 dinar.
 
Regres redovno primaju i zaposleni u "Elektromreži Srbije" i to u skladu sa kolektivnim ugovorom, a neto iznos je 25.144 dinara godišnje po zaposlenom. Isplata je mesečna, u iznosu od 2.120 dinara. Zaposleni u "Putevima Srbije" dobijaju na ime regresa po 2.215 dinara u neto iznosu mesečno, što godišnje iznosi 26.581 dinar po zaposlenima.
 
Radnici "Koridora Srbije" imaju nešto niži regres za godišnji odmor. Oni uz mesečnu zaradu dobijaju po 1.800 dinara bruto. U ovom preduzeću kažu za Politiku da je taj iznos u skladu sa Pravilnikom o radu koji je odobrila Vlada Srbije. Kolektivnim ugovorom Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika "Srbija voz" definisano je da zaposleni ima pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora u visini od 12.000 dinara, bez poreza idoprinosa, koji se isplaćuje mesečno u iznosu od po hiljadu dinarra. 
 
Kolektivnim ugovorom definisano je da se naknada troška za regres zaposlenog u JP "Skijališta Srbije" za godišnji odmor isplaćuje mesečno, u bruto iznosu od 5.000 dinara.
 
Zaposlenima u JP "Srbijašume" svakog meseca se isplaćuje regres u skladu sa kolektivnim ugovorom u iznosu od 15.168 dinara i on se isplaćuje u 12 jednakih rata.
 
Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija", kaže za Politiku da bi ovako neujednačeni iznosi trebalo da budu signal za Vladu Srbije da preispita planove poslovanja javnih preduzeća i utvrdi na osnovu kojih kriterijuma su određeni iznosi regresa za godišnji odmor.
 
Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže za da je firmama koje su "na državnim jaslama" sve dozvoljeno, pa i da daju po 300 dinara dnevno za topli obrok i po 50.000 i više hiljada za regrese, što je nezamislivo za većinu zaposlenih kod privatnika.
  • Vesna

    02.10.2020 07:23
    Gde je taj regres sto obecavaju od 33.000? Niko nista ne govori ,samo narod lazu strasno.!
  • Reres

    10.03.2020 07:31
    Bolni a
    Da li u bolnicama ljudi treba da dobijaju regres posto niko ne dobija i da li zbog toga moze da se tuzi ustanova?
  • Dejan

    12.12.2019 18:50
    Nebojša Atanacković nema veza sa srpskom realnošću, pokvareni tako zvani poslodavci, koje on predstavlja, nisu poslodavci već robovlasnici i zelenaši, kafanski računi na račun firmi su im veći od ukupnog platnog spiska zaposlenih. Oni radnicima ne isplaćuju platu "naknadu za rad" već im poklanjaju milostinju. Ali zaboga firme su njihove, radnici ne stvaraju ništa oni su paraziti gazda sve sam stvori. SRAMOTA radnici jednodnevna solidarna obustava rada neka gazde same rade sa svojim pretplaćeni menadžerima pa da vide robovlasnici čije je preduzeće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.