Spajaju se Pežo PSA i Fijat Krajsler

Francuski Pežo PSA i italijansko-američki Fijat-Krajsler potpisali su sporazum o spajanju čime će biti formiran četvrti najveći proizvođač automobila u svetu, saopštile su danas dve grupe.
Spajaju se Pežo PSA i Fijat Krajsler
Foto: Pixabay
Nova spojena firma sa više od 400.000 zaposlenih će imati obrt od gotovo 170 milijardi evra i godišnju prodaju od 8,7 miliona vozila, pod markama Fijat, Alfa Romeo, Krajsler, Sitroen, Dodž, DS, Džip, Lanča, Maserati, Opel, Pežo i Voksal.
 
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, nova kompanija će ostvariti uštedu od oko 3,7 milijardi evra, bez zatvaranja fabrika u okviru ove transakcije. Kako se dodaje, uštede će omogućiti novoj grupi da pravi velike investicije u tehnologije i usluge koje se odnose na buduću mobilnost, odgovarajući na izazov propisa oko emisija ugljen-dioksida.
 
Spajanje dve firme treba da se završi za 12 do 15 meseci. Sedište nove kompanije će biti u Holandiji ali će ona ostati kotirana na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku.
 
Sadašnji predsednik FCA Džon Elkan, naslednik porodice Anjeli, biće predsedavajući novog upravnog odbora dok će Karlos Tavares biti generalni direktor nove spojene grupe.
  • Dokle vise

    19.12.2019 14:52
    fiJat
    fiJat
  • Quatro

    18.12.2019 23:01
    Lele
    Našla krpa zakrpu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija