Vlada ponudila socijalni program za radnike "Ikarbusa", privremeno se odustaje od najavljenog protesta

Sindikat radnika fabrike "Ikarbus" iz Zemuna i predstavnici Ministarstva finansija Srbije postigli su dogovor o socijalnom programu jer od septembra 2019. godine nisu primili nijednu platu, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik Samostalnog sindikata "Ikarbusa" Dragan Bubić koji je prisustvovao sastanku u Vladi Srbije.
Vlada ponudila socijalni program za radnike "Ikarbusa", privremeno se odustaje od najavljenog protesta
Foto: Youtube (Screenshot)
Za sada se još ne zna koliko će radnika biti obuhvaćeno programom. Bubić kaže da je sindikat tražio socijalni program za sve.
 
"Sigurno znate situaciju, da četiri meseca nismo primili platu i da smo u procesu privatizacije koja predugo traje. Za to vreme mi smo u vakumu. Grad nam je obećao da ćemo za potrebe gradskog prevoza dobiti narudžbinu za proizvodnju autobusa. To se nije dogodilo", objašnjava Bubić.
 
Generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je socijalni program jedino rešenje za radnike koji "mesecima nisu dobili ni dinar".
 
Podseća da fabrika "Ikarbus" postoji 97 godina i da je od nekadašnjeg uspešnog proizvođača autobusa danas na korak od zatvaranja. 'Ikarbus', kaže Vićentić sarađuje sa poznatim kompanijama kao što su "Mercedes" i "MAN" ali danas od fabrike "niko ništa ne naručuje".
 
Zbog loše situacije, samostalni sindikat radnika prvobitno je najavio protest ispred Vlade Srbije za petak, 10. januar, piše Radio slobodna Evropa.
 
Međutim, nakon razgovora u Ministarstvu od tog protesta se, naglašavaju u sindikatu, privremeno odustaje.
 
Fabrika "Ikarbus" je više od godinu dana u procesu privatizacije. Većinski vlasnik trebalo bi da postane kineska kompanija "Yinlong" (Jinlong). Kineska kompanija otkupila je dugove "Ikarbusa" ali se čeka kraj privatizacionog postupka.
 
U međuvremenu zaposleni su već prošli kroz jedan socijalni program. U trenutku kada je kineska kompanija otkupila dugove u "Ikarbusu" je bilo 300 zaposlenih. Posle prvog socijalnog programa ostalo ih je 120.
 
Kako za RSE kaže Dragan Bubić novim socijalnim programom, prva novčana sredstva radnici bi mogli da dobiju najverovatnije u februaru, dok će im dugoročno biti ponuđen otkup staža za 200 evra po godini rada.
  • veselin

    13.01.2020 19:53
    Niko više ne gleda ikarbus propali li su zmaj imt rakovica rekord ima polovnih i traktora i kombajna i guma i novih stranih proizvodjaca šta će nam industrija samo provizija.
  • Voja

    11.01.2020 23:07
    Mozsk
    Kakav trebas biti mozak da 4 meseca nisi dobio platu, i dalje si tu.Znaci da nisi potreban,, bezi i ne osvrci se..
    .
  • Max

    09.01.2020 18:49
    Toliko je velika potraznja za Ikarbusovim Mercedesima da je nestalo lepka za lepljenje Mercedesovog znaka, te zbog toga ne rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.