Nova ekonomija: Srbija se zadužuje 219 miliona evra kod turskih banaka

Vlada Srbije uzeće kredit od 219,2 miliona evra od turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini koje obavlja kompanija Tašjapi, takođe iz Turske, objavila je Nova ekonomija.
 Nova ekonomija: Srbija se zadužuje 219 miliona evra kod turskih banaka
Foto: Pixabay
Vlada je na sednici 30. decembra utvrdila predlog zakona kojim se potvrđuje ugovor o kreditu sklopljen između Srbije i tih banaka.
 
Kako se vidi iz ugovora, tim novcem će se finansirati izgradnja autoputa Sremska Rača-Kuzmin, mosta preko Save i rekonstrukcija puta Novi Pazar–Tutin. Zajam će se realizovati kroz dve kreditne linije, od kojih prva iznosi 19,2, druga linija 200 miliona evra, a godišnja kamata je 2,5 odsto.
 
Period počeka prve kreditne linije je dve godine od povlačenja prve tranše, a period otplate glavnice je 10 i po godina, u 21 jednakoj polugodišnjoj rati. Period počeka druge kreditne linije je četiri godine od povlačenja prve tranše, dok je period otplate glavnice devet godina, u 18 jednakih polugodišnjih rata.
 
Taj zajam pokriva 80 odsto cene projekata, a preostalih 20 odsto obezbediće Srbija iz budžetskih sredstava.
 
Turska kompanija Tašjapi, koja će raditi projekte koji se kreditiraju, dospela je u žižu javnosti u martu 2019, kada je direktor te firme zajedno sa službenicima CIP-a priveden u Vranju zbog sumnje na korupciju, podsetila je Nova ekonomija. U septembru prošle godine je inspekcija rada otkrila 53 neprijavljena radnika prilikom kontrole u Tašjapiju.
  • Panonski morz

    13.01.2020 08:36
    Ovi nemaju mere.. pa te kredite nikad necemo vratiti nego ce i Turci lepo da uzmu po komad Srbije, a nama sta ostane... da se vozamo auto putem Sr. Raca-Kuzmin..
  • Ns

    12.01.2020 02:16
    Ovi se za dan zaduze kao Tito za 50 godina! Pa Titove kredite nismo u stanju da vratimo a ko ce vratiti ove silne pokradene milijarde????
  • Tokić

    10.01.2020 20:31
    Ovi će sada da troše, ali ko će to da vraća. Deca? Unuci? Teško njima, nagomilalo se to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.