I u Srbiji se sve teže dolazi do IT stručnjaka

Svako deseto preduzeće u Evropskoj uniji pokušalo je tokom 2018. godine da unajmi stručnjake za informacione i komunikacione tehnologije (ICT), a tačno 58 odsto tih kompanija imalo je poteškoće da nađe adekvatan kadar, navodi Eurostat u svojim najnovijim podacima.
I u Srbiji se sve teže dolazi do IT stručnjaka
Foto: Pixabay
Kada je reč o Srbiji, ona je otprilike u rangu EU proseka, pa je tako 56 odsto firmi navelo kao značajan izazov popunjavanje radnih mesta IT stručnjaka.
 
Među članicama EU, preduzeća u Rumuniji najteže dolaze do IKT specijalista. Iako je samo 3 odsto firmi u ovoj zemlji pokušalo da angažuje ovu vrstu radne snage, čak njih 90 odsto prijavilo je da su upražnjena radna mesta teško popunili.
 
Velike probleme prilikom regrutacije ovog profila inženjera imale su i Češka (80 odsto), Austrija (74), Švedska (72), kao i Nemačka, Luksemburg i Holandija (u svakoj po 69 procenata).
 
Stručnjake za IKT najlakše su pronalazila preduzeća iz Španije, gde je svega 27 odsto njih prijavilo da su naišli na poteškoće prilikom njihovog regrutovanja. Za njom slede Grčka (38 odsto), Bugarska (42) i Kipar (44).
  • Marko

    25.02.2020 09:12
    @Nemanja
    Da, tako je. Upravo zato i postoji outsourcing, kako programeri ne bi sedeli tamo kod njih gde im moraju dati platu kao njihovim programerima, nego da bi sedeli ovde kod nas gde smo srećni i sa trećinom njihove plate. Tako da sada još manje vidim poentu putovanja. Vlasnik neka putuje i ugovara poslove, iznajmljuje svoje roblje, robovi sede i kucaju svoj kod i super... Zašto bi onda onaj senior iz onog komentara MORAO da putuje? Čovek upali svoj thinkpad ili apple i radi....
  • Nemanja

    25.02.2020 01:08
    @Marko
    Moze da programira i sa Meseca, ali cena nije ista. Sto znaci cena/plata nije ista ako programiras (zivis) u Srbiji, Kaliforniji, Nemackoj, Mesecu, Rusiji, Kini, Indiji,... Zato je i uveden outsorce da bi velike kompanije ustedele na razvoju i izradi software-a, a nase firme su samo pronasle nacin kako da preprodaju i trguju sa cenama radnih sati programera.
  • Marko

    24.02.2020 11:26
    @Nemanja
    Nemanja, ja kao neko ko se bavi razvojem softvera već godina vrlo dobro znam kakve su firme kod nas i kako se bave time. Ali isto tako znam i da sam radio na projektima iz čitavog sveta od kuće.... ZAŠTO neko MORA da putuje? Može da programira i iz svemirske stanice MIR ukoliko ima pristojnu internet konekciju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija