Savić: Ako pandemija potraje, za očekivati je ponovo mere štednje

U ovom trenutku paket mera koje je država donela nije loš, nudi strategiju, ali ne u dugom roku, rekao je danas za N1 ekonomista Ljubodrag Savić, koji dodaje da će većini privrednika one dati vremena da se prilagode na kratkotrajni rok.
Savić: Ako pandemija potraje, za očekivati je ponovo mere štednje
Foto: 021.rs
Sva je prilika da će ovo trajati duže i da će Vlada morati da razmišlja i o drugim merama. Davanje minimalca i odlaganje kredita je ideja da sve ne bude gore, kaže Savić. 
 
Tu je i druga aktivna mera koja se odnosi na 2,2 milijarde i drugi deo koji se odnosi na to da Srbija i banke odvoje dve milijarde evra za finansiranje privrede i država na sebe preuzima oko 40 odsto hipoteka.
 
Vlada je predvidela i meru da država i banke odvoje dve milijarde evra za finansiranje privrede i država na sebe preuzima oko 40 odsto hipoteka.
 
"Država mora da spremi za hipoteke najmanje 500, 550 milijardi evra. Moram da kažem da nemamo nijednu domaću banku, jer je Komercijalna ušla u proces privatizacije, a da ih imamo država ne bi morala da vodi računa o ostvarenju preteranog profita, kao što to rade komercijane banke", poručio je Savić.
 
Prema njegovim rečima, predstoji težak period, ne samo za Srbiju, već za ceo svet, a najviše će biti pogođene zemlje u razvoju.
 
"U ovom trenutku voleo bih da verujem u činjenicu da će ove mere biti dovoljne, da će svet da se oporavlja brže, da će dolaziti investitori kao i do sada, ali se plašim da neće biti tako. Ako ove mere ne daju rezultate, mi nemamo drugu strategiju nego da štedimo ponovo", rekao je Savić za N1.
 
Savić je građanima skrenuo pažnju na to da vode računa o novcu i da troše ravnomerno.
 
On smatra da će relativno brzo početi da se isplaćuje minimalac, što će za neke ljude biti pomoć da im biznis ide na gore, ali to im neće mnogo značiti, jer oni koji ne budu mogli da podignu biznis, propašće.
 
Kada je u pitanju pomoć građanima, Savić naglašava da Vlada treba da razmišlja, na primer, na drugi način, da tih 100 evra, koji su najvljeni kao pomoć.
 
"Imamo ugrožene ljude, imamo veliko siromaštvo. Neki koji su bogatiji neće biti svesni da su dobili 100 evra. Ako nekome ko ima penzju 16 hiljada date 100 evra, njemu će taj novac značiti i biće presrećan. Nikakav problem ne bih imao kada bi taj novac upućen meni i mojoj porodici dali nekom drugom", zaključio je ekonomista. 
  • eho

    08.04.2020 15:41
    komentar
    Što pre smanjiti broj poslanika u Skupšiti srbije,Pokrajine,broj delegata u Skupštinama gradova,broj zaposlenih u MZ i tako dalje i tako dalje.Samo da mogu za čas bi našao novac.
  • Misko

    08.04.2020 12:13
    Predlazem penzionerima 50% manje penzije. Iz zahvalnosti za podrsku SNS na izborima.
  • @

    08.04.2020 10:31
    Srbija - zemlja koja "štedi" iz tuđeg džepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.