Fijat u Italiji traži pomoć države od 6,34 milijarde evra, javnost to ocenila neprimerenim

Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA), najavila je da će u Italiji tražiti državni zajam od 6,3 milijarde evra, uz garanciju države na tri godine, zbog problema koje je ta kompanija pretrpela u vreme pandemije virusa korona.
Fijat u Italiji traži pomoć države od 6,34 milijarde evra, javnost to ocenila neprimerenim
Foto: Pixabay
Ova vest je izazvala velike kritike medija i političara u Italiji, koji su ovaj zahtev ocenili kao neprimeren, s obzirom na to da je zvanično administrativno sedište Fijat-Krajslera u Amsterdamu u Holandiji, ali finansijsko u Engleskoj.
 
Dnevni list "Il Manifesto" piše kako je zahtev nepristojan te da firma "gleda da uhvati šest milijardi gotovine uz garanciju države iz koje su pobegli, u poreski raj, kako ne bi platili poreze".
 
Premijer Italije Đuzepe Konte je onima koji ga pitaju da li će firmi Fijat-Krajsler biti odobren državni zajm, koji je previđen za domaće firme koje su pretrpele gubitke zbog karantina, rekao da ako Fijat dobije finansijska sredstva, to znači da na to ima pravo i da njihov eventualni zahtev spada u odredbe vladine uredbe.
 
"Tačno, jeste sedište Fijata u inostranstvu. Ali, fabrike i radnici proizvode u Italiji. Govorimo o italijanskim fabrikama, o italijanskom poslu, u kojima su zaposleni mnogi italijanski radnici", rekao je Konte.
 
Italijanski proizvođač automobila Fijat se 2014. godine udružio sa američkim proizvođačem Krajsler u jedinstvenu kompaniju, a zvanično sedište kompanije je u Holandiji, zemlji koja je članica EU, ali koju nazivaju poreskim rajem, jer ima niže poreske stope u odnosu na ostale članice Unije.
 
Međutim, italijanski ogranak firme ima proizvodnju na 16 različitih lokacija među kojima i u Srbiji, i učestvuje u 26 istraživačkih centara, a ukupno direktno zapošljava 55.000 radnika. Pored toga, još najmanje 12.000 manjih i srednjih preduzeća, sa 120 hiljada radnih mesta, vezana su za proizvodnju delova i servisiranje automobilske industrije kojoj je okosnica Fijata.
  • Dusan

    18.05.2020 17:59
    Avav
    ce im dati , kada je im je do sada dao 2 milijarde ,dace jos 6 .
    Bice precrtano crnim markerom ali ok ..
  • đubre

    18.05.2020 15:08
    italijansko
    ma taj Fiat treba zakonom zabraniti. Gori je od bilo kog virusa i droge...Uvesti neke takse da svako ko vozi to sranje mora da bude kažnjen. I da mu se objavi slika u novinama..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija