Vlada Slovenije odbila da zabrani rad nedeljom

Vlada Slovenije s Janezom Janšom na čelu odbila je zakonske amandmane prema kojima bi vrata prodavnica ostala zatvorena nedeljom i nakon pandemije virusa korona.
Vlada Slovenije odbila da zabrani rad nedeljom
Foto: 021.rs
"Vlada ne podržava takav predlog koji je predložila stranka Levica i nije prigodno da se o njemu raspravlja u parlamentu zbog ekonomskih posledica krize uzrokovane Covidom-19", saopštila je vlada.
 
U pojašnjenju vlada kratko i jasno poručuje da trgovinske aktivnosti čine 30 odsto celokupnog prometa ekonomije, zbog čega predlog o neradnoj nedelji nema nikakvo ekonomsko opravdanje, prenosi Tportal.
 
Dodatno, poručuje Janšina vlada, socijalni dijalog je najprikladniji način za razgovor o radnoj ili neradnoj nedelji, a kako se ipak radi o vrlo važnom društvenom pitanju, o njemu će raspravljati i slovenačka verzija privredno-socijalnog veća.
 
Predlog stranke Levice iz aprila ove godine trebalo je da bude usvojen do leta jer su ga prvobitno podržale stranke s oba politička spektra, ali i veliki deo javnosti. Levica je predložila amandmane na postojeće zakone kojima bi trgovine ostale zatvorene nedeljom i nakon pandemije, uz tek poneke izuzetke.
 
Premijer Janša i sam je na Tviteru podržao tu ideju u susret Prazniku rada, piše slovenačka novinska agencija STA. U međuvremenu se Janša predomislio, a veliki protivnik neradne nedelje bila je i slovenačka privredna komora koja je u više navrata poručila kako je povećanje potrošnje u ekstremnim uslovima pandemije virusa korona potrebno kako bi se ojačala ekonomija i očuvala radna mesta.
  • baron

    28.05.2020 20:40
    komentar
    Kad muka natera čoveka niko nepita dali je dan radni ili neradni.U gladi su velike oči.Treba da se radi ali isto tako svaki rad mora i da se plati.U tom grmu leži zec.
  • Branko

    28.05.2020 18:30
    Zabrana rada nedeljom nece donjeti nikome nista dobro, ako hoce da se zastite radnici onda neka se donesu bolji zakoni za zastitu radnika. Nek se donsese zakon da ko radi neradnim danom za taj dan mora dobiti naknadu od dva dana slobodna, ili 3-4 puta vecu naknadu za taj dan nego obicno.
    Kada ce se poceti vise donositi zakoni koji nagradjuju, a ne da brane.
  • Sergio

    28.05.2020 16:25
    Pohlepa
    Radna nedelja nece pomoci obicnom coveku, uvek je tu u pitanju nezasita burzoazija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija