Radna mesta sigurna do oktobra, posle toga nastupa prava kriza

Nakon što 7. jula država uplati poslednji od tri minimalca za više od milion zaposlenih u 232.000 preduzeća, radnici mogu biti sigurni da će svoje poslove zadržati u naredna tri meseca, odnosno do kraja oktobra.

Naime, zadržavanje zaposlenih tri meseca od isteka pomoći bio je jedan od uslova za dobijanje podrške države, a ispunjenost uslova država je proveravala svakog poslednjeg dana u mesecu, počev od aprila, zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Ekonomski analitičari i privrednici smatraju da će tek posle ovog tromesečnog perioda kriza "pokazati zube" i da bi krajem godine mogla da usledi serija otkaza, ali i smanjivanje zarada zaposlenima, posebno u firmama koje će biti najviše pogođene posledicama pandemije.

Pojedini ekonomisti očekuju da će zbog posledica epidemije korona virusa u Srbiji ostati bez posla nekoliko desetina hiljada ljudi.

"Programom isplate minimalaca predviđeno je da poslodavci ne otpuštaju radnike do kraja oktobra, ali sigurno je da će postojati pritisak. Firme će morati da isplaćuju plate, da plaćaju poreze i doprinose i u ovom periodu, iako će oporavak privrede biti vrlo spor i zavisiće umnogome od zdravstvene situacije", objašnjava za Blic Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Srbije.

Sagovornik  Blica dodaje da privredni ciklus u Srbiji kasni za Evropom i da ćemo zato prave obrise krize, smanjenu tražnju i zarade, videti tek od jeseni. Ističe da svakako treba biti oprezan i ne treba očekivati da će Srbija, ali i Evropa i ceo svet brzo izaći iz ove krize.

"Potrajaće sve to, a poznato je da izlazak iz krize uvek traje duže od ulaska u problem", smatra Nikola Altiparmakov.

Toplica Spasojević iz ITM Grupe kaže za Blic da privrednici nisu više onoliki optimisti kao što su bili negde u aprilu. Prema njegovim rečima, repovi prvog talasa pandemije pokazuju, nažalost, da su pojedini sektori privrede ponovo ugroženi i da neće biti brzog oporavka kada je reč o turizmu, ugostiteljstvu, prevoznicima...

"U razgovoru sa kolegama vidim da će se deo privrede suzdržati od otpuštanja radnika. Ipak, s obzirom na sve okolnosti, neminovno je da će na jesen biti i otkaza", zaključuje Spasojević.

Opširnije na sajtu Blica.

  • Trt

    06.07.2020 08:20
    Ne da će se smanjivati plate državnih službenika u oktobru nego će da se polako gase državne institucije. Ali tako ti je kad jašeš mrtvog konja praveći se da je za trku.
  • Krsta

    06.07.2020 00:27
    @Fiscal
    Jel te to Micin ili Beba savetovao da ako kritikujem javno Vodju da sam glasac Djilasa? Hahaha....
    Ala ce biti lepo kad krene socijalna nejednakost da se povecava na jesen pa kad krenemo da vas sendvicare vijamo po ulicama gov**im motkama.... Samo nemojte onda preko castle.rs da placete i kukate kako ste morali zbog porodice da virite iz Vodjine zadnjice.
  • Krsta

    06.07.2020 00:23
    @Nana
    Boli uvo Vodju i za lekare i za narod. Vazno je da on vlada i da je u stolici, inace u suprotnom ne bi organizovao izbore i derbi u vreme pandemije u celom svetu. Ovaj narod nije ni svestan iz kog je miljea Vucic i svi radikali potekli i na sta su spremni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija