Umesto da doniraju bogatstvo kao što su obećali, superbogati Amerikanci gomilaju novac

Superbogati Amerikanci koji su obećali da će veći deo imovine dati u dobrotvorne svrhe umesto toga povećavaju bogatstvo tako što "skladište" novac u porodičnim fondovima, pokazala je studija.
Umesto da doniraju bogatstvo kao što su obećali, superbogati Amerikanci gomilaju novac
Foto: Pixabay
Više od tri četvrtine multimilijardera koji su pristupili kampanji "Giving Pledge" i obećali da će donirati većinu svog novca, značajno je povećalo bogatstvo u poslednjih deset godina, objavio je Institut za političke studije.
 
Autori studije su pozvali bogataše da slede primer Mekenzi Skot, bivše supruge osnivača Amazona Džefa Bezosa i doniraju novac direktno humanitarnim organizacijama umesto da ga čuvaju u poroduičnim fondovima.
 
"Potpisnici su 2010. obećali da će dati polovinu svog bogatstva, a umesto toga imovina im se udvostručila. Donirajući 1,7 milijardi dolara direktno za 116 humanitarnih udruženja, Mekenzi Skot je primer šta bi multimilijarderi i potpisnici 'Giving Pledge'-a trebalo da učine sa svojim bogatstvom", rekao je Čak Kolins, koautor izveštaja "Gilded Giving".
 
Kampanja "Giving Pledge" nije odgovorila na zahtev za komentarom.
 
Ovu kampanju je 2010. pokrenuo američki tajkun Voren Bafet zajedno s osnivačem Majkrosofta Bilom Gejtsom i njegovom suprugom Melindom kako bi podstakli superbogataše da veći deo svoje imovine daruju u filantropske svrhe.
 
Jedanaest od 62 američka milijardera analiziranih u studiji ima manje novca nego 2010. ili zbog poklanjanja novca ili zbog promena na tržištu, dok je preostalih 51 "značajno povećalo" bogatstvo. To se delimično može objasniti time što novac zarađuju brže nego što ga mogu dati, navodi Institut.
 
Ali, takođe upozorava da brojni od njih radije uplaćuju novac u privatne fondove kako bi platili manji porez, što rezultira "skladištenjem" novca, umesto da ga daju u dobrotvorne svrhe.
 
Institut je pozvao Kongres da nešto preduzme, uključujući i to da ukine poreske olakšice takvim organizacijama i prisili ih da više doniraju.
 
Prvih jedan od pet odsto ultrabogataša moglo bi do 2050. držati u svojim rukama 24 odsto globalnog bogatstva, procenile su nedavno Ujedinjene nacije upozoravajući na sve veću društvenu nejednakost.
 
Većina ljudi želi da bogataši više doprinesu iskorenjivanju siromaštva, pokazalo je međunarodno istraživanje aktivističke grupe Global Citizen i holandske agencije Glocalities sprovedeno ranije ove godine.
  • samo kazem

    03.08.2020 13:16
    Bajka
    Bio jednom jedan covek i zvao se Tomas Mor. Napisao je znamenito delo pod nazivom "Utopija" nadajuci se da ce se kapitalisti smilovati da svoje bogatstvo podele sa siromasnima. Do danas se to nije desilo, ali u nadi se zivi, u nadi se mre...
  • Bela

    02.08.2020 23:25
    Sasvim normalno !
    Ulaganje je ulaganje a zivot je lep i kratak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija