Anketa pokazala: 85 odsto privrednika protiv povećanja minimalca

U Srbiji se 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije, a objavljeno je danas.
Anketa pokazala: 85 odsto privrednika protiv povećanja minimalca
Foto: 021.rs
Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo, pokazalo je istraživanje.
 
Kako je ukazano u Uniji poslodavaca, ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom virusa korona.
 
Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.
 
Кratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.
 
U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.
 
Podseća se da tokom jula Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Srbiji.
 
Pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Srbije razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.
 
Podsetimo da je Politika juče pisala da će pojedini sindikati tražiti da minimalac bude bar 35.000 dinara, a da godinama govore kako bi trebalo izjednačiti minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom, koja trenutno iznosi 37.000 dinara.
  • Ema

    06.08.2020 09:21
    1200€
    Godpodo privrednici ili ce te raditi po Bozijoj normi ili ni vas ni vasih firmi nece biti! Minimalna zarada mora biti 1200 €! Dosta dugo smo placali porez Satanistima Vatikanu i Engleskoj Kraljici! Istina je izasla na videlo! Mi smo konacno otvorili oci! Bez ovajvogvog minimalca necete imati ni jednog zaposlenog!!
  • Uros

    05.08.2020 22:51
    @Kanap
    A ja sam za to da sve radnike "izvezemo" u EU posto previse traze, a dovedemo indijce da rade za plate koje nude srpski preduzetnici. Bas me zanima kakavo ce biti zadovoljstvo privrednika da im rade tako "kvalitetni" radnici. Njima mozete i 50e mesecno platu, a za kvalitet nema veze ionako je ovo SNS svinjac gde nije ni potreban kvalitet.
  • mali

    05.08.2020 22:18
    mrav
    Država prvo da natera poslodavce da isplaćuje cele plate na racun, a ne minimalac. Da kazni sve te prepametne poslodavce čije firme rade šest dana u nedelji a svi radnici prijavljeni na 40 radnih sati nedeljno. Mnogo je "sitnica" koje se tolerišu poslodavcima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.