Elektronsko plaćanje javnih usluga prvi prioritet razvoja eUprave

Ukidanje uplatnica i omogućavanje elektronskog plaćanja svih javnih usluga, dostava dokumenta u eSanduče i elektronska razmena faktura biće prioriteti Saveza za eUpravu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u naredne dve godine, poručio je predsednik Saveza i direktor kompanije OSA Željko Tomić.
Elektronsko plaćanje javnih usluga prvi prioritet razvoja eUprave
Foto: Pixabay
Tomić je podsetio da je pre dve godine rad Saveza počeo ukidanjem obaveze upotrebe pečata za privredu, a potom je usledilo jedno od najvećih postignuća - usvajanje Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji privredu oslobađa milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućava da je digitalizuju i arhiviraju elektronski.
 
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović najavio je da će fokus u narednom periodu biti realizacija veoma važnih infrastrukturnih projekata, koji će dovesti do bržeg razvoja eUprave u Srbiji, a to su završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive.
 
Od strateškog značaja je i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju, rekao je Jovanović.
 
Prema njegovim rečima, Kancelarija će do 2022. godine nastojati da uspostavi novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika.
 
Članovi Saveza za eUpravu izabrali su novo rukovodstvo ovog tela, pa će naredne dve godine predsednik Saveza biti Željko Tomić, a potpredsednici Đorđe Popović, izvršni direktor korporativnih poslova u Telenoru, Dejan Turk, direktor VIP mobile i A1 Slovenija i Aleksandar Blagojević, menadžer odeljenja digitalne ekspoziture OTP banke.
  • eOzvalavljen

    29.09.2020 23:43
    Zar ocekivati od recikliranih eRadikala i od Zvalavog eVozda dodir sa tehnologijom?
  • eNeupravljen

    29.09.2020 21:49
    eUprava je smece od servisa koje bi osnovci bolje resili na takmicenju iz informatike. Obzirom da sve vodi g. Brnaba sa bratom bilo bi bolje da ne sisaju pare iz budzeta tako providno. Racune ionako placamo preko bankarskih aplikacija tako da - sebi prste DINA-ekipo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.