Pročitajte kolike su rezerve zlata Srbije

Srbija danas ima oko 32 tone zlata. U evrima – to je 1,66 milijardi – u polugama – 2.500 komada.
Pročitajte kolike su rezerve zlata Srbije
Foto: Pixabay

NBS oko 96 odsto zlatnih rezervi čuva u obliku poluga, a jedna poluga je teška 12,5 kilograma. Krajem novembra prošle godine Srbija je imala 21 tonu zlata, ali je tada Narodna banka Srbije kupila još devet tona, piše Blic.

Da NBS treba da radi na povećanju zlatnih rezervi više puta se moglo čuti iz samog vrha vlasti, pa je tako i predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno govorio da više zlatnih poluga znači i veću sigurnost zemlje, a gotovo iste poruke slali su i lideri mnogih zemlja u regionu.

Tako je Poljska u svoju zemlju povratila 100 tona, a na povećanju „kućnih rezervi zlata“ vrlo ozbiljno rade Mađarska, Rumunija, Slovačka i Turska. Inače, zlato kod pojedinih velikih sila čini čak 70 odsto njihovih ukupnih deviznih rezervi.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 13 milijardi evra. Od toga su oko 12,7 procenata deviznih rezervi činile rezerve u zlatu – 32,12 tona zlata ukupne vrednosti 1,66 milijardi evra ili oko 1,95 milijardi dolara.

Zlato se gotovo u celosti (oko 96 odsto) čuva u obliku zlatnih poluga, dok se svega oko 4 procenta čuva u formi kovanog zlata. Od ukupne količine zlata, u trezoru NBS se nalazi oko dve trećine, dok se otprilike jedna trećina nalazi na računima NBS u inostranstvu, kod najeminentnijih i sigurnih institucija. Time je postignuta diversifikacija mesta držanja zlatnih rezervi, što dodatno jača njihovu sigurnost, navode iz NBS.

  • Rade

    11.10.2020 23:17
    @Banderaš
    Cane kupio avione Cesna za prevoz, verujem da mogu da lete do Kipra, UAE ili Monaka. Ili kod brata Putina.
  • Banderaš

    11.10.2020 20:38
    Akcija%
    Neće još dugo stajati u NBS. Predpostaljam da će se uskoro objaviti vest,da je domar prodao zlato,pobegao preko granice i da su tek sada ustanovili da zlatu u stvari nema par godina. Klasična udbaška sapunica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.