U Srbiji se najviše isplati grejanje na drva, najskuplje na struju

Najniže troškove za grejanje imaće domaćinstva koja se greju na drvo, u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, 4.650 dinara po kubiku, i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, saopštila je Agencija za energetiku.
U Srbiji se najviše isplati grejanje na drva, najskuplje na struju
Foto: Pixabay
U tom slučaju, domaćinstvima će za kupovinu goriva za grejanje prosečno izolovanog stana od 60 kvadrata biti potrebno 38,3 hiljada dinara za sezonu.
 
Značajno veće troškove, oko 62 hiljade dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena 6.350 dinara po kubiku, i imaju manje efikasne peći.
 
Po prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone domaćinstva treba da za to gorivo izdvoje 42 hiljade dinara, dok su troškovi grejanja na ugalj od 48 hiljada do 52 hiljade dinara. Onima koji se greju na "pelet", godišnji troškovi iznose oko 59 hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.
 
Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći, imaće sezonski trošak od 50 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna tarifa električne energije.
 
Dopunjavanje termoakumulacione peći tokom dana, korišćenjem skuplje električne energije i samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 72 hiljade dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva, navela je Agencija.
 
Najveće troškove imaće domaćinstva koja za grejanje koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.
 
Njihovi troškovi su 133 hiljada dinara za električnu energiju, 122 hiljade dinara za propan butan gas, odnosno 85 hiljada dinara za lož ulje.
  • Hm

    16.10.2020 01:05
    48000din gasa za celu sezonu, jedino u jednosobnom stanu od 30m2,sto ne bi okarakterisala kao prosecno cetvoroclano domacinstvo...
  • B

    14.10.2020 22:26
    A ako tu struju troši toplotna pumpa, a umesto radijatora je podno/zidno grejanje, ne daj bože i hlađenje? Koliko smo daleko od sveta najbolje govori podatak da toplotne pumpe nisu ni pomenute u ovom tekstu.
  • Ivan

    14.10.2020 21:13
    E ovako
    Gospodo. Pec na pelet podrumska stara godinu dana, radijatori po kuci sa novim pvc prozorina i vratima, dobra izolacija, 100 kvadratnih metara sa temepraturom od 21 stepen 24h. Treba mi bukovog peleta tacno 5 paleta ili ti 1000 eura. Racunica vam ne valja gospodo suketate i lupetate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.