Pojedine bankarske usluge skuplje u sledećoj godini

Klijenti banaka u Srbiji moraće u 2021. godini da izdvoje više novca za pojedine uobičajene usluge, poput održavanja računa, SMS obaveštenja, korišćenja bankomata i isplate gotovine.
Pojedine bankarske usluge skuplje u sledećoj godini
Foto: Pixabay
Prema prvim informacijama, a kako piše Blic, ove bankarske usluge koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 procenata.
 
Na srpskom tržištu posluje 26 banaka, 14 platnih i dve institucije elektronskog novca, a jedna banka je već počela svojim klijentima da šalje okvirne ugovore sa novim tarifama koje će važiti od 1. marta 2021.
 
Tako će održavanje računa od trećeg meseca naredne godine koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160, navedeno je u dokumentu koji su dobili klijenti. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.
 
Tako ćete za godinu dana samo za održavanje računa umesto dosadašnjih 1.920 dinara, plaćati 2.280, dok će vas SMS obaveštenja ubuduće koštati za 12 meseci 1.200 umesto sadašnjih 840 dinara.
 
Za skoro 70 odsto poskupeće usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara, a uvedena je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara.
 
Izmene tarifa i korekciju pojedinih cena usluga najavile su i druge banke. Kako navode, već se zna da će biti određenih korekcija, ali ne i u kom će pravci ići. Pojedini bankari kažu da su cene za određene usluge snižene, za druge neznatno uvećane, dok je za najveći broj usluga cena ostala nepromenjena.
 
"Za fizička lica je tarifa za instant plaćanja putem mobilnog bankarstva smanjena sa 30 na 20 dinara za transakcije do 300.000, dok je cena te usluge u ekspozituri povećana sa 0,5 odsto od iznosa koji se uplaćuje na 0,8 odsto. Banka i dalje ne naplaćuje bezgotovinski prenos novčanih sredstava unutar banke", objašnjavaju za Blic u jednoj banci, u kojoj će se nove tarife primenjivati od 18. januara.
 
Usluga održavanja računa po najnižoj tarifi za sada se kreće od 95 dinara do 200 dinara u zavisnosti od banke.
 
Banke samostalne u određivanju tarifa
 
U Narodnoj banci Srbije tvrde da nemaju informacije koje finansijske ustanove u ovom trenutku nameravaju da podignu cene svojih naknada, ali podsećaju i da banke nisu u obavezi da unapred dostavljaju izmene tarifa za usluge koje pružaju. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, jedino moraju da informišu svoje korisnike pismenim putem - najmanje dva meseca ranije.
 
"Korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova", objašnjavaju u NBS i dodaju da je svaka banka samostalna u odluci o ceni svojih usluga, ali "s obzirom na to da u Srbiji trenutno posluje 26 banaka, svakoj je u interesu da ima konkurentnu ponudu".
 
Koje sve naknade plaćamo bankama
 
Od marta prošle godine, sve banke su u obavezi da Narodnoj banci Srbije dostavljaju cenu 14 naknada koje naplaćuju klijentima, radi javnog objavljivanja na sajtu centralne banke. Tako, na primer, mesečno održavanje računa košta klijente od 150 do 350 dinara, za osnovne pakete računa, mada pojedine banke ne naplaćuju ovu naknadu.
 
Izdavanje čekova naplaćuje se do 20 dinara po čeku, a dozvoljeni minus je i dalje ubedljivo najskuplja stavka koju zaračunavaju bankari u Srbiji i kreće se između 30 i 40 odsto.
 
Banke imaju posebne provizije i za prijem novca iz inostranstva na devizni račun u Srbiji, zatim za usluge mobilnog i elektronskog bankarstva, debitne i kreditne kartice, ali i podizanje keša karticama. Tu su i naknade za izdavanje raznih potvrda, za promenu kreditnog limita i za slanje opomena ukoliko kasnite sa uplatom rate kredita...
  • S deka ZOP

    28.12.2020 12:52
    @Limanac
    "SDK je anahronizam, insitucija preostala iz vremena komunizma"
    Malo progooglajte koje sve države i dalje imaju jedinstven obračun plaćanja na nivou države. Među njima i "komunistička" SAD.
    A i ovo neće biti na odmet da se edukujete:
    http://www.politika.rs/sr/clanak/341480/U-cijem-interesu-je-ugasen-SDK
  • Novosađanin

    28.12.2020 10:32
    I treba
    I trebba sve da poskupi! Ja casm cuo na TV-a da smo najbolji u Evropi. Broj 1 ! Sta nam onda smeta da sve ide gore hahahahah
  • Milana

    28.12.2020 07:44
    Novo otkriće
    @Limanac otkrio da od lagodnog i sigurnog državnog posla možeš postati alkoholičar!
    Mentalni sklop dovodi do alkoholizma a ne sigurna egzistencija. Veću glupost nisam čula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.