Vinogradari moraju da se upišu u registar

Svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu, zakupu ili kooperaciji ima najmanje 0,1 ha vinograda, a groždje stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar.
Vinogradari moraju da se upišu u registar
Foto: Pixabay
U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je Zakonom o vinu propisana obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra.
 
Ističu da je vođenje tih registara sa ažurnim podacima od velikog značaja i sa aspekta ispunjenja obaveza proisteklih iz usklađivanja sa propisima Evropske unije, "imajući u vidu da je vođenje ovih registara obavezno u EU i da se vinogradarsko - vinski sektor u EU finansira sredstvima čiji iznos zavisi od površina pod vinogradima upisanih u Vinogradarski registar".
 
Takođe, vođenje ovog registra je važno kako bi se na adekvatan način mogle planirati mere podrške razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva, ali i raspolagati podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.
 
Precizirano je da su podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene upisom u ove registre. Takođe, upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.
 
Navode da se upis proizvodjača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar može uvek obaviti.
 
Proizvođači grožđa sve informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu da pronađu na http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/.
  • hmm

    28.01.2021 00:29
    još jedan harač u najavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija