Nemački "kralj kobasica" razmatra prodaju firme koja je trebalo da dođe u Vojvodinu

Nemački milijarder Klemens Tenis, poznat kao "kralj kobasica", razmatra prodaju porodične kompanije koja je najveći nemački prerađivač mesa, izveštava agencija "Blumberg".
Porodični vlasnici "Tenis Holdinga" pripremaju postupak prodaje za 50. godišnjicu kompanije, navodi njujorška agencija pozivajući se na dobro obaveštene, ali neimenovane izvore, a prenosi Tanjug.
 
Prema rečima "Blumbergovih" sagovornika, vrednost kompanije bi mogla da bude procenjena na čak četiri milijarde evra (4,8 milijardi dolara), a pregovori sa potencijalnim ponuđačima bi mogli da počnu već u narednih nekoliko nedelja. U tekstu se dodaje da je reč o uskoj grupi potencijalnih ponuđača, među kojima su američka mesna industrija "Tajson fuds", brazilska kompanija JBS SA i kineska WH Grupa, koja je 2013. kupila američkog proizvođača Smitfild Fuds.
 
Ipak, izvori navode da još nije doneta konačna odluka i da nije sigurno da će pregovori rezultirati prodajom nemačkog mesnog diva.
 
Predstavnici Tenisa, Tajson Fudsa i JBS-a odbili su da daju komentar.
 
Američka agencija napominje da informacija o potencijalnoj prodaji ove kompanije dolazi skoro godinu dana nakon nacionalnog skandala u kojem je Klemens Tenis postao negativac zbog masovne zaraze radnika korona virusom u jednoj od njegovih fabrika pakovanja.
 
Dodaje se da je tada bilo naloženo zatvaranje pogona za pakovanje mesa pošto je više od 1.500 radnika bilo pozitivno na testu na kovid19. Taj slučaj u jeku epidemije u Nemačkoj, pokrenuo je kritike na račun loše plaćenih radnika po ugovoru iz istočne Evrope i tvrdnji da kompanija nije učinila dovoljno da spreči širenje zaraze. Tenis je od tada pokrenuo brojne akcije u nastojanju da vrati poverenje javnosti.
 
Klemens Tenis, vlasnik oko 45 odsto kompanije, i njegov nećak Robert, koji drži 50 procenata akcija, verovatno će obojica prodati svoje udele, procenjuju "Blumbergovi" izvori.
 
Epopeja o nikad realizovanom dolasku Tenisa u Vojvodinu
 
Hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je Srbija, prema dogovoru tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i Klemensa Tenisa, trebalo da dodeli u dugoročni zakup ovom investitoru, sada obrađuju domaće propale firme i lokalni moćnici, pisao je VOICE u decembru prošle godine.
 
Umesto Tenisa koji je, kako je 2016. godine najavio Vučić, planirao da u stočarsku proizvodnju u Srbiji investira 300 miliona evra, a da od naše države zakupi njive na 30 godina, danas nemamo nijedan uložen evro, ali imamo hajdučiju na oranicama.
 
 
Tako su na području Zrenjanina, gde je u nekoliko katastarskih opština za Tenis bilo predviđeno 2.420 hektara državnih njiva, neke od tih parcela izdate firmi u stečaju - Industriji mesa PKB Imes na čijoj je farmi u Farkaždinu prošle godine došlo do pomora svinja zbog gladi.
 
Među stočarima, najveći zakupac na teritoriji Zrenjanina je firma "Ćorić agrar" iz Bašaida. I ona je u arendu uzela parcele u Banatskom Despotovcu, ali i drugim katastarskim opštinama. Kako se može videti u godišnjem programu izdavanja zemljišta, najveći je zakupac u zrenjaninskim atarima koji je njive dobio po pravu prečeg za stočare - 498 hektara. Reč je o firmi čiji je gazda Krsta Ćorić, zemljoposednik u Srbiji koji ide uz rame Petru Matijeviću, Miodragu Kostiću, Miroslavu Aleksi - prema informacijama VOICE-a obrađuje oko 20.000 hektara oranica, a oko 15.000 ima u vlasništvu.
 
Na pitanje zbog čega je kompanija Tenis odustala od ulaganja u Srbiji u Ministarstvu poljoprivrede je VOICE-u rečeno da Komisija za ostvarivanje prava prvenstva nije dobila zvanično obaveštenje o odustajanju od realizacije projekta u Srbiji. Zbog pojave afričke kuge svinja u regionu, kompanija Tenis invest je tražila prolongiranje ulaska u posed i započinjanje planirane investicije.
 
U međuvremenu, Upravni sud u Novom Sadu je krajem januara ove godine ponovo dao za pravo banatskim ratarima, koji su drugi put tužili Pokrajinski sekretarijat za dodelu zemljišta u Zrenjaninu na 30 godina firmama Tenis i Food planet.
  • zunzara

    24.03.2021 15:05
    Uh, ako ih kupe kinezi
    eto ih odmah ovde da zakupe pola Vojvodine za siću i da nas zatrpaju kobajama.
  • realan

    23.03.2021 13:08
    tonnes je najveci klanicar
    Postovani
    U poplavi laznih vesti u Srbiji, molim Vas da objavite moj komentar, Tonnies (srpski priblizan izgovor originala Toenes), NIJE ni blizu najvecih proizvodjaca kobasica u nemackoj. Oni su najveci klanicari, znaci najvise kolju svinja, a prerada u kobasice im je izuzetno mali deo biznisa.
    Cisto radi poptune informacije.

  • PEtar

    23.03.2021 12:48
    Nije frka
    sad kad nam proradi ona fabrika čipova i letećih automobila, koga će biti briga za svinje i oranice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.