Gubici privrede zbog zatvaranja manji od procena koje dolaze sa vrha vlasti

Prema računicama ekonomista efekat epidemioloških mera na BFP je daleko manji od onog što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata najavio, a njegova procena da bi dve ili tri nedelje karantina značilo gubitak 500 miliona evra, ocenjene su kao nerealne.
Gubici privrede zbog zatvaranja manji od procena koje dolaze sa vrha vlasti
Foto: 021.rs
Prema kalkulaciji Milojka Arsića, urednika Kvartalnog monitora i profesora Ekonomskog fakulteta u Boegradu, mesečni bruto domaći proizvod Srbije iznosi oko četiri milijarde evra. U aprilu prošle godine mere su bile blizu maksimalnih, dakle privreda je bila skoro sasvim zaključana i BDP je tog meseca pao za 13 odsto. Ako uzmemo u obzir da bi da nije bilo mera i krize ekonomska aktivnost bila povećana za oko pet odsto, proizilazi da je gubitak za ekonomsku aktivnost skoro maksimalno strogih epidemioloških mera bio 18 odsto.
 
"S obzirom na to da je prosečan dnevni BDP oko 135 miliona evra, dakle mnogo manje od navodnih dnevnih gubitaka o kojima se govori (190 miliona), zaključavanje ekonomije u aprilu prošle godine izazvalo je gubitke od oko 25 miliona dnevno. I to je već maksimalan gubitak. Sada, već smo imali neke epidemiološke mere i pre uvođenja ovih poslednjih, recimo u vezi sa noćenjem u hotelima. Sa ovim merama koje uglavnom obuhvataju zataranje ugostiteljskih objekata, dnevni gubitak za ekonomiju može da iznosi 10 do 15 miliona evra", objašnjava Arsić za Danas.
 
Dakle, najstrože zaključavanje donosi gubitke 7,6 puta manje od 190 miliona koje je pomenuo Vučić.
 
Slična je i računica Kori Udovički, predsednice Centra za napredne ekonomske studije (CEVES) koja je ocenila da mesec dana ovakvih mera košta oko 0,8 odsto BDP-a ili oko 350 miliona evra, što je oko 11-12miliona evra dnevno.
 
Sa strane privrednika, procene su malo pesimističnije, ali opet ni blizu procena koje dolaze sa vrha vlasti. Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže za Danas da su dva meseca "u lokdaunu" prošle godine koštala privredu oko 2,4 milijarde evra izgubljenog prometa.
 
"Ako tu uračunamo i preduzetnike i mikro preduzeća koja pružaju usluge, ta izgubljeni promet mogao bi da iznosi oko tri milijarde evra", ocenjuje Rajić.
 
Prema njegovim rečima, od zabrana privrednike više muči selektivnost koja pogađa male firme
 
Opširnije čitajte u današnjem izdanju Danasa.
  • Dusan

    25.03.2021 07:34
    Porez
    Za sve Vas koji radite u državnim firmama a dobijete platu bez obzira na rezultate trud bilo šta.
    Mi kao privatnici plaćamo porez non stop, kada ne zatvore isto moram da platim porez kao da sam radio, i pdv i sve. Svaki radnik dobije platu i platim poreze da li radio ili me krizni štab zatvorio. To je problem.
    Zatvore sve dve nedelje ja dobijem sve to da platim. Pa svaka vam čast. I vama i svima bih isto smanjio jel se nije radilo nije procentualno smanjene plate
  • rale

    25.03.2021 07:04
    Najbolje da dođemo na nivo ekonomije mongolske stepe, pa onda zatvaranje stvarno ne pravi neke gubitke. Većina firmi kao i građana nažalost živi od meseca do meseca, jedan dinar koji ta firma nije zaradila njoj niko neće vratiti, a računi i život idu.
  • g pen

    25.03.2021 06:54
    Procenat od 0 je 0.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija