Bojkot kompanija "H&M" i "Nike" u Kini jer su odbile da kupe pamuk

Kina je danas kritikovala maloprodajne gigante Nike i H&M, nakon što su izrazili zabrinutost povodom obespravljivanja i prinudnog rada Ujgura u kineskoj provinciji Sinđang.
Bojkot kompanija "H&M" i "Nike" u Kini jer su odbile da kupe pamuk
Foto: Pixabay
Naime, švedska maloprodajna modna kompanija "H&M" je saopštila da će prestati da kupuje pamuk iz pokrajine Sinđang, na severozapadu Kine, jer je "duboko zabrinuta" zbog tvrdnji o njihovom prisilnom radu.
 
Kompanija Nike je, takođe, izrazila zabrinutost povodom izveštaja o prisilnom radu ujgurskih muslimana, prenosi BBC.
 
Iz tog razloga, mnogi Kinezi su pozvali na bojkot tih kompanija, poznate ličnosti su raskinule ugovore o reklamiranju, a platforme za e-trgovinu su izbacile proizvode H&M-a iz svoje ponude.
 
Ovakav razvoj situacije je usledio nakon što je nekoliko zapadnih zemalja ove nedelje uvelo sankcije protiv nekolicine kineskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava - konkretno etničke grupe Ujgura.
 
Na udaru sankcija, koje podrazumevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, nalaze se visoki zvaničnici iz provincije Sinđang.
  • Mislilac

    26.03.2021 12:18
    mišljenje
    Šta mislite da Kina kaže: Od danas Coca-Cola ne može prodavati svoje proizvode u Kini!!!. Da vidite kako bi Amerika odmah popustila.
  • P

    25.03.2021 14:24
    Ekonomski rat protiv Kine!
    Za naivni boraniju briga o ljudskim pravima!
  • prdonja

    25.03.2021 14:02
    @Li-man

    A sto su pametni, sto podrzavaju robovlasnicki odnos u svojoj drzavi. Sto su bogati Kinezi pozvali sitnu raju na bojkot Nike i H&M koji su zasad samo izrazili zabrinutost i prekinuli snabdevanje pamukom iz samo te pokrajine. Zelim ti da odes u Kinu i da radis malo na tim plantazama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.