Udovički: Mere zatvaranja koštaju "u vrh glave" 11, 12 miliona evra dnevno

Privreda u Srbiji je, tokom vanrednog stanja, dnevno gubila 25 miliona evra, a proteklih dana mere zatvaranja privredu su koštale "u vrh glave" 11, 12 miliona evra dnevno, navela je predsednica Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički, negirajući da je gubitak "kao što se govori" - oko 200 miliona evra po danu.
Ona smatra da je izbor između zdravlja i ekonomije - lažna dilema.
 
"Cena mera po ekonomiju je manja ako se one uvedu na vreme. Uz pažljivo sprovođenje mera može da postoji i ekonomski dobitak. Ne može biti da je razlog za nedostatak doslednijeg vođenja računa o zdravlju građana to što će ekonomija da strada", rekla je Udovički gostujući na N1.
 
Ona ističe da je na vrhuncu vanrednog stanja, kada se privreda još nije prilagodila novom načinu poslovanja i kada se i te kako preteralo u merama, gubitak po privredu bio 25 miliona evra dnevno.
 
"A ne 200 mililiona evra, kao što se govori. Suština je da ne mora ni približno ovakvo zatvaranje da se radi, ako radite ciljano", ukazala je Udovički.
 
Proteklih dana su, ističe, mere zatvaranja privredu koštale "u vrh glave" 11, 12 miliona evra dnevno.
 
"Srbija je imala sreću ovoj globalnoj nesreći da najpogođeniji sektori - ugostiteljstvo, turizam, putnički tansport, dobar deo ličnih usluga, zabava, umetnost - čine mnogo manji deo privrede od onih koji uopšte nisu pogođeni. Poljoprivreda je u najtežim danima bila pogođena, ali je u principu jako dobro poslovala. IT sektor je dobro poslovao, finansije - kao i uvek u krizi dobro prolaze", navela je Udovički.
  • Dragan

    28.03.2021 08:55
    Ah
    Jel to ona što reče oni koji nemaju za kolače nek pređu na bajat hleb.Nema ona nikakve škole,ona je kao i Đelić bila diletant kao ne vladin stručnjak (a plata u DS se ne računa jer nije bila član).
  • Bb

    27.03.2021 09:32
    Korica
    Ko ovu izvadi iz naftalina??? Pokazala je da zna lapati i to je to od nje sve!!!!
  • Branko

    27.03.2021 08:30
    Opet isto
    Samo se smenjuju jedni te isti,mesto im je na smetlistu istorije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.