Sve poskupelo od početka epidemije osim turističkih aranžmana

U odnosu na mart prošle godine električna energija je poskupela za 4,8 odsto u januaru, pa ponovo u februaru za 3,2 odsto.
Ovo je doprinelo tome da ceo sektor energije beleži poskupljenje od 3,1 odsto u ovom periodu u odnosu na isti prošle godine, piše Danas. 
 
"Povećanje cena komunalnih usluga je jednostavno rezultat toga što kada neko ima monopol onda može da poveća i cene po svom nahođenju, jer nema istražene konkurencije i može da koristi tu situaciju", kaže ekonomista Saša Đogović za Danas
 
Kako objašnjava, to je i ovde slučaj, jer se osim usklađivanja sa inflacijom pokriju i neke neracionalnosti u poslovanju. Uprkos rastu cena, smatra da kriza nije na vidiku.
 
"Inflacija nije van projektovanih okvira i ona će da bude iznad dva do 2,4 odsto do kraja godine, što je korektno imajući u vidu da je cena nafte ove godine na tržištu veća nego prethodne. To će povući inflaciju malo, biće nešto viša nego prošle godine, ali u skladu sa projekcijama", priča sagovornik Danasa.
 
Od početka epidemije povećane su i skoro sve ostale cene, osim turističkih aranžmana. Neprehrambeni proizvodi poskupeli su za 2,3 odsto u odnosu na mart 2020, najviše zbog poskupljenja cigareta u dva navrata. Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 0,3 odsto, najviše zbog toga što je prerađeno meso u martu beležilo rast od 4,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. 
 
Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Danas da je od procenta poskupljenja mnogo bitnije šta se nalazi u potrošačkoj korpi, jer ono što je donedavno objavljivano da se nalazi u korpama nije moglo da se nađe u prodavnicama po tim cenama.
 
"Prestali smo da objavljujemo zvaničnu statistiku o tome, jer proizvodi sa cenama koje je država računala za korupu nisu mogli da se kupe nigde. Potrošač je društveno biće, njemu je potrebno i da ide u bioskop, pozorište, da kupi nove patike, pa je realna potrošačka korpa 100.000 dinara", kaže Papović.
 
Zaključuje da se krizom pravdaju samo oni trgovci koji nemaju promet. 
  • Patriota

    18.05.2021 09:10
    Laž
    Samo hleb nije poskupeo. Još. Meso nešto malo, a ostalo katastrofa. Ulje sa 120 na 170, šećer sa 60 na 80, brašno, struja, komunalije, gorivo. Usluge da ne pričamo. Koja inflacija 2,4%? Šta se računa u toj statistici?
  • Miloš D.

    13.05.2021 16:17
    Miloš D.
    Zaista je sve poskupelo i još je najavljeno da će biti poskupljena od hleba do...? A taman sam pomislio dasam na zelenu granu seo kad opet inflacija. Hoću reći,imam porodičnu kuću sa velikim dvorištem,dva sina i dve snaje,suprugu i svi radimo. Mesečna primanja su nam ukupno330,000 dinara i verujtemi nemožemo dase sastavimo. Živimo u zajednici i gradimo dve omanje kuće za decu normalno bez papira. Kad staviš račun opet si na nuli pozitivnoj a ubismo se od posla. Ovo neide na dobro zaista jer poučen iskustvom iz devedesetih tek će ovo da eksplodira. Garantujem Životom!
  • Msp

    13.05.2021 09:11
    !!!!
    Piše ostavi komentar.Ja.sam bez komentara jer mi ne vredi bilo šta da napišem.Ima ona poslovica"Prostri se koliko imas"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija