Da li iko u Srbiji kupuje stanove za keš?

Evropska komisija je pre nekoliko dana nagovestila da će predložiti od jula zabranu plaćanja kešom za iznos od 10.000 evra kao deo paketa za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.
Da li iko u Srbiji kupuje stanove za keš?
Foto: 021.rs
Kako bi se ograničenje plaćanjem kešom u iznosima većim od 10.000 evra odrazilo na promet nekretnina u Srbiji?
 
Prema godišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, čak 99 odsto kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta se obavlja gotovinom, a svega 33 odsto stanova proda se iz kredita, piše Dnevnik.
 
Oko 67 odsto građana kupuje stanove kešom, podaci su Geozavoda.
 
U Srbiji se nekretnine vrednije od 10.000 evra ne mogu prometovati bez bankarskog posredovanja. U Javnobeležničkoj komori Srbije ističu da u javnosti vlada zabluda da se promet nepokretnosti većinom obavlja gotovinski.
 
Reč je o kupovini iz sopstvenih sredstava u kojima se transakcija iznad 10.000 evra obavlja prenosom sa jednog bankarskog računa na drugi. Ni kupac ni prodavac ne broje keš već se on mora prvo naći kod banaka, da bi se odobrio kupoprodajni ugovor.
 
"Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti obavlja se prema Zakonu o obligacionim odnosima i zakonima o deviznom poslovanju i o sprečavanju pranja novca i terorizma. Zakon o deviznom poslovanju predviđa mogućnost da se kupoprodaja obavi i u devizama, dok Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma ograničava da se primi gotov novac iznad 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti. To znači da se u Srbiji može platiti gotovinom samo nepokretnosti koje su vrednosti manje od 10.000 evra", napominju za Dnevnik u Javnobeležničkoj komori Srbije.
 
U agencijama za promet nekretnina kažu da retko imaju kupce koji dolaze sa novcem u džepovima, niti imaju prodavce koji bi takav novac hteli da prime, već traže da banka bude posrednik u kupoprodaji.
 
"Stranke upućujemo da kupoprodaja mora da ide preko bankarskog računa jer, u suprotnom, ne može da se kupi stan putem agencije. Ranijim odredbama zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti moglo se trgovati gotovinom do 15.000 evra, ali je limit spušten do 10.000 evra", navodi direktor agencije "Star" u Novom Sadu Jovica Stanojević.
 
Prema njegovim rečima, na tržištu nekretnina trenutno vlada velika potražnja za stanovima i visoka cena kvadrata.
  • tomy

    20.07.2021 14:04
    "Jovo nanovo"
    Uvedite ponovo "S.D.K" i rešen problem!
  • pismen

    15.05.2021 20:16
    @NS
    ne budite naivni... ja sam u ITu 18 godina i kesirao sam 0 nekretnina...
  • Boki

    15.05.2021 00:51
    Šta i kome smeta?
    Normalno je da sve ide preko banke i da imate dokaz o poreklu novca. Šta vam to nije jasno. Ja sam kupio stan i platio preko banke . Ne drži se novac više u slamaricama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija