Politika: "Nordeus" neće platiti porez na kapitalnu dobit

Primeri uspešnih kompanija, kao što je to slučaj sa softverskim "Nordeusom", pokazuju da su njihovi vlasnici, iako one posluju u Srbiji, mahom registrovani u drugim zemljama.
Politika: "Nordeus" neće platiti porez na kapitalnu dobit
Foto: Pixabay
Kako piše Politika, najčešće u onim gde su porezi na kapitalnu dobit niži ili ih uopšte nema, popularno rečeno u poreskim rajevima. 
 
Tako je i ova firma, kreator video-igara, koja je ovih dana prodata američkoj kompaniji iz iste branše za 378 miliona evra, s 90 odsto udela registrovana u Irskoj u kojoj nema ove vrste poreza što znači da ga na ovu transakciju uopšte neće platiti. U toj zemlji kompanije imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod.
 
Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), vlasnici, odnosno članovi pomenute kompanije, su "Nordeus limitid" iz Irske s 90 odsto udela i beogradski "Nordeus" s 10 odsto. Čini se da ipak ostaju obveznik srpskog poreza prema udelu od 10 procenata.
 
Poreski stručnjaci objašnjavaju da se namet na kapitalnu dobit po pravilu plaća tamo gde je vlasnik registrovan, ali mnoge zemlje kao Irska, Holandija ili Kipar gde su prijavljene mnoge firme koje posluju u Srbiji, taj porez ne naplaćuju.
 
Ovo je praksa mada ugovorom o kupoprodaji može biti i drugačije uređeno. Porez se inače plaća na razliku između sticanja i prodaje, a u bilansu stoji za plaćanje naredne godine. 
 
U ovome nema ničega neobičnog, jer zakon to dozvoljava. 
 
Inače, Srbija sa Irskom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.
 
Ovo potvrđuju i stručnjaci. Ekonomista Milan Kovačević kaže za Politiku da je navedeno pravilo, ali da ugovorom može biti i drugačije regulisano.
 
"Sve zavisi od toga gde se transakcija obavlja. Kod nas namet na kapitalnu dobit pravnih lica iznosi 15 odsto, kao i kod fizičkih lica s tim što ovi drugi 'sami' plaćaju, a kod preduzeća ne plaćaju vlasnici, već pravno lice čime mu se umanjuje dobit", objašnjava.
 
To što su se naši stručnjaci za softver odlučili da baš u Irskoj registruju biznis nije nimalo čudno jer je jedna od najboljih zemalja za poslovanje. Časopis "Forbs" 2013. godine izabrao je Irsku za najbolju zemlju za poslovanje širom sveta. Korporacije u Irskoj uživaju mnoge pogodnosti pa je zato registrovano mnogo ofšor kompanija. Imaju nisku stopu poreza na dobit od 12,5 odsto, podsticaje za istraživanje i razvoj u vidu povratnog poreskog kredita od 25 odsto. Firme imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod, a to je upravo aktuelna prodaja, što znači da "Nordeus" tamo neće platiti porez na kapitalnu dobit.
 
"Nordeus" je prodat američkoj kompaniji "Tejk tu interaktiv softver" a u cenu je uračunata gotovina od 225 miliona dolara i 90 miliona dolara u akcijama. Osnivački tim "Nordeusa" nastaviće da vodi kompaniju.
 
Ova firma se bavi razvojem igara za društvene mreže i mobilne telefone, sa glavnim predstavništvom u Beogradu i kancelarijama u Londonu, Dablinu, San Francisku i Skoplju. 
 
Prema pisanju medija, "Nordeus" je stekao bogatstvo zahvaljujući megapopularnoj igrici na Fejsbuku. "Top Eleven Football Manager" je prva igra Nordeusa. Reč je o onlajn fudbalskom menadžeru koji je prvobitno izašao za Fejsbuk, a potom i za mobilne uređaje. Igra je pokazala stabilni porast u broju zainteresovanih otkad je izdata u maju 2010. Trenutno ima 12 miliona igrača mesečno, od kojih pet miliona igraju dnevno.
  • Nsadjanin

    08.06.2021 16:44
    Nista nelegalno nisu uradili. I freelanceri su mogli otvoriti firmu preko, samo sto se ne isplati za te male pare. Placa i Nordeus preko porez na dobit, na ono sto zarade svake godine. Nije Irska oslobodjena poreza. Ali za te pare svakako dobiju vise nego sto bi dobili u Srbiji. I na kraju krajeva, svako gleda da sto bolje prodje, a da je u legalnim okvirima.
    Na plate ljudi zaposlenih u Srbiji placaju doprinose kao i svi ostali.
    E sad, postoji zackoljica (koju mislim da nisu koristili), da kao strana firma dobiju subvencije, poput Endave, Continentala,... Mnoge "nase" firme imaju sediste negde preko, pa evo i H-Tec recimo sa namerom da se proda. A i Vega ide tim stopama, cim se ukrupne.
  • Nimbus

    08.06.2021 13:56
    Slazem se da treba platiti porez drzavi u kojoj poslujes. Ali ne ovoj drzavi, kad znas da pare ne idu za skole, bolnice, puteve, parkove i slicno. I to malo sto se radi, a AV dize u nebesa, se finansira iz kredita Kinezima, koje cemo, ko zna kako, placati decenijama ispred nas. Sve drugo ide u SNS dzepove. U Nordeusu ne vidim nista ilegalno, mozemo debatovati o moralnosti. A sta sa Pinkom koji treba da plati porez, a ne placa ga, i sa ostalim SNS bastionima? Njima se ne samo oprasta porez, nego jos dobijaju novac iz budzeta preko "projekata" i "subvencija". Neko pomenu Telekom-Kopernikus-Prva/B92 i 200 miliona, najotvorenija medijska bahatost ikada. Ovde se pravi vest oko neceg sto je uradjeno po zakonu, a hiljade ilegalnih afera ostaje pod tepihom.
  • Markoni

    08.06.2021 13:06
    Sto manje para ovoj lopovskoj drzavi to bolje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.