U leskovačkom "Aptivu" radnici više neće biti prinuđeni da rade 12 sati dnevno

U leskovačkoj kompaniji "Aptiv" radnici više neće biti prinuđeni da rade 12 sati dnevno, već se od ponedeljka, 5. jula, ponovo vraća osmočasovno radno vreme.
U leskovačkom "Aptivu" radnici više neće biti prinuđeni da rade 12 sati dnevno
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Oni su svesni da su prekršili Zakon o radu i vratiće osmočasovno radno vreme, a svaki prekovremeni sat dodatno platiti i biće dati dodatni bonusi. Ovde je došlo do problema jer je veliki broj radnika na bolovanju, njih oko 900, tako da je veliko opterećenje palo na one koji rade. Očekujemo da poslodavac poštuje propise Republike Srbije, ali i da sami radnici iskažu kolegijalnost", rekao je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković.
 
On je dodao da je u prevazilaženju problema pomogla i kontrola inspekcije rada koja je utvrdila nepravilnosti u radu.
 
"Izrečena im je prekršajana prijava, ali ne znam da li su se na vraćanje osmočasovnog radnog vremena odlučili zbog inspekcije, radnika ili dolaska sindikata. Činjenica je da su kontaktirali radnike i obavestili ih da od ponedeljka kreću u osmočasovno radno vreme", rekao je Marković.
 
Ukoliko "Aptiv" ne ispoštuje nalog inspekcije, biće dodatno kažnjen, a krajnja instanca je oduzimanje licence za rad, upozorio je Marković, uveren da su "spremni da svoje poslovanje uvedu u zakonske okvire".
 
Sekretar sindikata Slavko Blagojević naglašava da poslodavac može doneti odluku o prekovremenom radu, u slučaju iznenadne porudžbine, ali ne na način kako je to urađeno u "Aptivu".
  • Brunova mama

    03.07.2021 15:48
    Da su ljudi do sada morali da rade po 12 sati dnevno u 21. veku zaista je skandalozno. A naslov kao da su sada izvojevali ne znam kakvu pobedu, pa će im biti dopušteno da rade "samo" 8 sati na dan! Normalne i razvijene zemlje teže da uvedu četvorodnevnu radnu sedmicu, a ovde postoji izgleda još uvek neko roblje. Odvratno.
  • Dragan

    03.07.2021 10:35
    Ah
    Onda je i APTIV Novi Sad i Lear i Continental isto radili svima je poslodavac u SAD Aptiv znači u svim motačnicama kablova je isto.Ne može rukovodilac sektora da menja radno vreme bez centrale Aptiv za Srbiju (bivši Delphi koji je isto deo Aptiv ali sad u SAD za softver sektor).AV rekao da je Dephi tj svi ovi skupo stajali Srbiju.Al nikad ne čusmo obećanu cenu.Inače ceo Aptiv sa Lear,Continental i još neki su protiv zakonito u Srbiji jer osim njih nema drugih motača (zakon o zaštiti konkurencije).
  • Neko

    03.07.2021 09:37
    Neki
    Zalosno je za sve ljude koji su morali raditi 12 sati sa pauzom od deset minuta. Nadam se da ce biti adekvatno placeni! Zalosno je, takodje, da firma nece odgovarati, jer svi radnici su morali da se potpisu i daju saglasnost da pri cistoj svesti i zdravoj pameti pristaju da rade 12 sati. Tako da se je vlasnik, sa pravne strane osigurao. Nadam se da ima postenih ljudi, koji su problem prepoznali i koji mogu "nesto" da urade povodom ovoga. U pitanju je budunost svih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.