Hrvatski Rimac postao većinski vlasnik Bugatija

Rimac automobili objavili su da su udružili snage s poznatim automobilskim brendom "Bugati", te stvorili novi automobilsku i tehnološku kompaniju - Bugati Rimac.
Hrvatski Rimac postao većinski vlasnik Bugatija
Foto: Pixabay
Ujedno, Rimac automobili postaju Rimac grupa, koja će biti većinski vlasnik nove kompanije s 55 odsto udela, dok će Mate Rimac biti izvršni direktor te nove kompanije.
 
Porše će zadržati postojećih 24 odsto deoničkog udela u Rimac grupi, te steći 45 odsto udela u novoj kompaniji Bugati Rimac.
 
Rimac grupa, pak, razdvojiće se na dva odvojena poslovanja – poslovanje s novim hiper automobilima i Rimac tehnolodži, koji će se baviti razvojem, proizvodnjom i snabdevanjem baterijskim sistemima, pogonima i ostalim EV komponentama. To će biti nezavisna kompanija koja će sarađivati s mnogim svetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimca.
 
U Rimac grupi će osnivač Mate Rimac zadržati izvornih 37 odsto udela, a uz Poršeovih 24 odsto, Hjundai motor grupa imaće 12 odsto udela, a ostali investitori 27 odsto.
  • Lol

    07.07.2021 00:29
    Pump & pump more
    Mate već 15 godina gradi biznis portfolio, traži investitore odjekuje sa tendencioznim izjavama u medijima a njegovim poveriocima strpljenje izmiče dok Elon radi sve ono što Mate zamišlja da radi. Fiat je za to vreme makar pravio automobile. Koliko je AC Rimac prodao automobila? Koliko je serijski proizvedenih AC Rimac automobila? Da li možete da kupite Rimac automobil danas, a ne još jedno u nizu obećanja koje će se možda ostvariti za 4 godine? Mate je za sada još uvek samo malo ozbiljniji maketar, ne ložite se toliko, ljudi su i dalje oprezni kada govore o njemu...
  • Dragan

    07.07.2021 00:00
    Ah
    Bravo Rimac.Kola sa majboljim kapacitetom akumulatora u Neveri.Snaga 2000 konja.I nepismenima ovo je električni automobil a ne benzinski.I sve domaće tj hrvatskog od šrafa do gotovog proizvoda.Imaju svoj softver.Mlad čovek,sa vizijom.Počeo od ništa .Naravno kola su skupa i teško će ih neko iz Hrvatske kupiti.Kola su za tržišta SAD, Japana, Nemačke.
  • /

    06.07.2021 20:41
    /
    @kad to pukne...
    puk'o je taj pre kod nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.