Studija: Zapadni Balkan nastaviće da zaostaje za komšijama koji su u EU

Područje Zapadnog Balkana neminovno će nastaviti da zaostaje u razvoju za okruženjem u jugoistočnoj Evropi, zato što je EU namenila svojim članicama u regionu bitno veću finanijsku podršku.
Studija: Zapadni Balkan nastaviće da zaostaje za komšijama koji su u EU
Foto: Pixabay
To je zaključak istraživanja koje je objavio Italijanski institut za međunarodne odnose u Rimu. 
 
Tako će Grčka tokom narednih sedam godina imati na raspolaganju približno 5.700 evra po glavi stanovnika iz redovnih fondova EU i novog fonda za oporavak od posledica pandemije korona virusa. EU predviđa za Zapadni Balkan približno 500 evra po glavi stanovnika u istom razdoblju, što je jedanaest puta manje nego za Grčku i deset puta manje nego za Hrvatsku.
 
Treći deo primene Instrumenta EU za predpristupnu pomoć (IPA III) Zapadnom Balkanu od ove do 2027. godine treba da bude finansiran sa približno devet milijardi evra bespovratnog kapitala. U istom razdoblju Rumunija može da računa sa maltene 70 milijardi evra bespovratne pomoći i povoljnih kredita, a Bugarska sa nešto manje od 30 milijardi.
 
Na području Zapadnog Balkan živi oko 18 miliona ljudi, što je više nego u Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj zajedno. Te tri države imaće, međutim, na raspolaganju preko šest puta veću finansijsku podršku Unije.
 
U studiji se ukazuje da "društveno-ekonomski zid" između Zapadnog Balkana i područja EU u okruženju nastavlja da raste bez izgleda da nestane u sagledivoj budućnosti. Predlaže se Uniji da izjednači finansijsku podršku svim državama u regionu. To bi EU koštalo između dva i jedanaest evra po glavi stanovnika, u zavisnosti od ekonomske snage pojedinih članica.
 
U studiji se zaključuje da je podrška stanovništva demokratiji po pravilu uslovljena ličnim imovinskim stanjem i opštim ekonomskim napretkom, te da zbog odsustva poboljšanja na Zapadnom Balkanu opstaju uslovi koji pogoduju samovlasti političkih vođa, bezakonju i krađi društvenog bogatstva.
  • Lana

    18.07.2021 09:28
    Papreno
    Evropa nam da dinar a uzme 3. Kamo srece da ih nema ovde, gde su evropljani tu je nesreca svake vrste.
  • Diplomatija

    15.07.2021 17:26
    Samo na zapad
    Rusija je istorijski posmatrano, najveći mutivoda na ovim prostorima. Jedini put kada je odlučivala o sudbini ovih prostora stvorila je veliku Bugarsku.Srbija je oduvek pripadala Evropi u svakom pogledu.Ako neko zaista toliko voli Rusiju, neka živi tamo. Verujte mi da je užasno, Srbija je pojam za Rusiju, pogotovo unutrašnjost.Evropa i Amerika to je put,sve ostalo je zamlacivanje.
  • V

    13.07.2021 23:20
    Neće oni nama dati pare zato što brinu za nas ili za demokratiju već da ne bi imali kinesko i rusko jezgro na važnoj geografskoj poziciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.