"Otkupljivači ucenjivali uzgajivače višanja"

Berba višanja u Srbiji privodi se kraju, kilogram se prodavao po 50-60 dinara, a samo dobar rod proizvođačima je obezbedio da plate troškove i da minimalno zarade.
"Otkupljivači ucenjivali uzgajivače višanja"
Foto: Pixabay
To je izjavio vlasnik voćnjaka od osam hektara u opštini Merošina Hranislav Stojanović. On je rekao da su otkupljivači ove godine ponudili istu cenu za prvu i drugu klasu i da su ucenjivali proizvođače.
 
"Otkupljivači su ove godine za višnje dobrog kvaliteta sa visokim procentom suve materije ponudili istu cenu za prvu i drugu klasu od 50-60 dinara po kilogramu, a zatim iz celokupne robe izvlačili prvu klasu i tako uvećavali svoju zaradu", rekao je Stojanović koji je stručnjak za uzgoj višanja, zbog čega je osnovao plantažu.
 
Prema njegovim rečima, ove godine je smanjen rod višanja zbog prošlogodišnje niske cene. Vlasnici voćnjaka nisu prehranili višnje zbog niske prošlogodišnje otkupne cene od 20-30 dinara po kilogramu, a i vremenske neprilike umanjile su značajno rod i ko nije imao više od dve – tri tone po hektaru je imao ogroman gubitak.
 
Stojanović je rekao da su zaradu ostvarili samo proizvođači koji su imali 12-15 tona višanja po hektaru, a da je sam zbog tako visokog prinosa zaradio oko 1.000 evra po hektaru.
 
U Srbiji, kako je naveo, nema ozbiljnih kapaciteta koji bi preradili celokupan rod višanja i zato postoji višak na tržištu što koriste nakupci koji ucenjuju proizvođače, nude niske cene i samo što otkupe voće i odvezu ga u hladnjaču zarade i po 15 dinara po kilogramu.
 
Stojanović je rekao da je cena višanja počela da se urušava posle 2012. godine kada je kilogram koštao 100 do 120 dinara, a sledeće pala na 80-100 dinara, da bi prošle godine iznosila 20-30 dinara.
  • NSdjanin

    17.07.2021 07:28
    Baš neverovatna podudarnost...
    ...da se pad otkupnih cena ispod granice zarade, a neretko čak i do nemogućnosti povratka uloženog u poljoprivredi, voćarstvu i vinogradarstvu poklapa sa godinom kada su nas "zajašili" lažni doktori, ministar odbrane koji nije služio vojsku, premijerka koja ima najaču funkciju u državi, a služi kao megafon sa kojeg se čuje glas nekoga ko, kao spiker na vestima, samo čita šta mu je napisano...ali bez brige. Veće otkupne cene stižu za dve, najviše tri godine.
  • Бака Сока

    15.07.2021 11:33
    А кад нису?
  • Hygge

    15.07.2021 10:05
    A zadruge?
    Nakon oslobođenja, organizujte se u zadruge. Neka vam primer bude recimo danska "Arla", kompanija čiji su vlasnici zadrugari u više zemalja. Bave se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, ali sistem je primenljiv na sve. Recepti postoje, treba ih samo primeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.