Dobrovoljnu penziju uplaćuje svaki deseti radnik

Prema podacima Narodne banke Srbije za prvi kvartal ove godine, u dobrovoljne penzijske fondove u Srbiji uplaćuje 205.107 ljudi, što znači da skoro svaki deseti radnik dodatno štedi u ovim fondovima.
Dobrovoljnu penziju uplaćuje svaki deseti radnik
Foto: Pixabay (ilustracija)
Oni imaju 279.536 sklopljenih ugovora o članstvu u penzijskim fondovima, jer blizu petina njih ima ugovore sa više fondova.
 
Izveštaj NBS za prvo tromesečje pokazuje da je prosečan iznos akumuliranih sredstava na njihovim računima iznosio oko 260.000 dinara. On zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava.
 
Novac u dobrovoljne penzijske fondove češće uplaćuju muškarci, i čine 57 odsto ukupnog broja članova.
 
Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je oko 47 godina, a većina njih, oko 62 odsto, imala je između 40 i 60 godina.
 
U ove fondove pojedinci mogu uplaćivati pojedinačno, takođe i poslodavci mogu da uplaćuju za svoje zaposlene, dok se treća vrsta uplate odnosi na uplate preko penzijskih planova.
 
Za prva tri meseca ove godine, kada je u fondove uplaćeno 833,6 miliona dinara, od ukupnih uplata 42,6 odsto su činile individualne uplate, 32,1 odsto uplate poslodavaca za zaposlene, dok se 25,3 odsto odnosilo na uplate preko penzijskih planova.
 
NBS ukazuje da je, iako najveći broj uplata realizuju poslodavci, primetan i rast individualnih uplata doprinosa.
 
"U tom smislu, postoji veliki potencijal za dalji rast broja članova penzijskih fondova, i preko pojedinaca koji sve više prepoznaju značaj štednje za starost, i preko kompanija, naročito ako se ima u vidu da tek svaki deseti zaposleni ima otvoren račun u dobrovoljnom penzijskom fondu", navodi se u izveštaju.
 
Dodaje se da na taj način radnici i poslodavci mogu da uštede, s obzirom da je uplata doprinosa od strane poslodavaca do 6.062 dinara oslobođena plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
  • Pera

    28.08.2021 12:44
    Privatne penzije cista prevara.
  • Pera

    20.07.2021 18:10
    Sns mafija
    Moj otac kao i majka 40 god radili.zaradili penzije smesne 20h...kod lekara im sve placam.lecenje nikakvo.samo vicu jel vi vidite u kakvom stanju nam je zdrastvo.za lekove punu kesu isto par hiljada.otimanje i pljacka.dok hitler i njegov neuspeli kriminalcic marisu milijarde...ja od danas i nadalje ne placam staz
  • Joki

    20.07.2021 12:33
    10% srecnih
    To znaci da samo 10% radnika ima mogucnost da se spasi, jer su shvatili da nece doziveti penziju po sadasnjim uslovima za odlazak. Narocito sa ovako bolesnom i istrosenom populacijom usled zivota koji je po kvalitet blizak srednjem veku, vecina nema sansu da uopste zivi izguraju do penzije. I onda se drzava hvali ovakvim podacima. Zlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.