Poskupljenja u Srbiji posledica rasta cena u svetu, šta nas čeka na jesen?

Efekte povećanja plata i penzija poništiće svetski trendovi rasta cena prehrambenih proizvoda - poskupljuju meso, ulje, gorivo, struja i komunalije.
Poskupljenja u Srbiji posledica rasta cena u svetu, šta nas čeka na jesen?
Foto: Pixabay
Prema podacima Zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je 3,3 odsto, što znači da su cene za toliko veće nego u junu prošle godine, piše list Danas.
 
Ako je pileći batak u junu koštao 287 dinara, sada je u prodavnicama od 340 do 380 dinara, mada se u pojedinim trgovinskim lancima može naći i na akciji za 200 dinara.
 
Kilogram svinjetine je dostigao cenu od 400 dinara na akciji do 550 dinara u redovnoj prodaji. Kilogram junetine sa kostima je sa 610 dinara, koliko je koštao u junu, skočio na 700, odnosno 730 dinara.
 
Ulje je u junu imalo cenu u proseku 176 dinara, što je za trećinu više nego u istom mesecu prošle godine. Ostale osnovne namirnice, kao što su mleko, jogurt, brašno i hleb uglavnom stagniraju poslednjih godinu dana, navodi Danas. 
 
Mimo hrane, poskupela su i alkoholna pića: vino za 6,6 odsto, a žestoka pića za 4,9 odsto.  
 
Ovaj trend poskupljenja nije rezervisan samo za Srbiju. Kako kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić, posupljenja u Srbiji su deo svetskog trenda.
 
"Srbija inače ima viškove hrane. Prošle godine imali smo najbolju kombinaciju- dobar rod i visoke cene, pa smo u prvom kvartalu ove godine imali suficit u trgovinskoj razmeni. Taj rast cena se preliva i na naše potrošače", kaže Arsić.
 
Prema njegovim rečima, najbolji primer je rast cena ulja uzrokovan cenama u inostranstvu kada naši izvoznici nisu hteli ovde da prodaju ulje po jeftinijim cenama nego napolju.
 
Nije jasno da li je uzrok rasta cena na tržištu poremećaj na tržištu, na primer prekid lanca snabdevanja zbog pandemije ili cene guraju na gore fiskalna i monetarna ekspanzija širom sveta ili drugim rečima, višak para koji se pojavio na tržištu, prenosi Danas. 
 
On ističe i da je rast cena u Centralnoj Evropi, recimo Češkoj i Mađarskoj veći nego u Zapadnoj Evropi i da je to posledica rasta plata, koji i mi imamo.
 
"Izgleda da će visoka inflacija svesti rast plata na nivo koji odgovara rastu proizvodnje", ocenjuje Arsić. 
 
Prema podacima RZS, majske (poslednje objavljene) plate su na godišnjem nivou porasle nominalno 10,1 odsto, a realno 6,3 odsto.
 
Pravo pitanje je da li će cene hrane nastaviti da rastu i na jesen. Agroekonomista Milan Prostran ističe da cene hrane pre svega ograničava kupovna moć potrošača.
 
"Od prošle godine je prisutan rast cena žitarica i uljarica i to se posredno odražava i na rast cena mesa. Poslednjih dana imamo i poskupljenje piletine. Moram reći da me ta poskupljenja ne zabrinjavaju jer njih ograničava skromna potrošačka moć građana. Kod mesa je recimo specifično da kako poskupljuje, tako ljudi kupuju manje kvalitetne delove. Na primer, sa buta se prelazi na jeftinije delove i tako se prilagođavaju onome što imaju u džepu. Sad od septembra treba spremati decu za školu i neće biti previše novca na raspolaganju", ocenjuje Prostran, ukazujući i da ne treba isključiti efekat rasta potrošnje mesa zbog dozvoljavanja raznih slavlja kojih prošle godine nije bilo.
 
On ističe da je kukuruz već dostigao jako visoku cenu i ne očekuje dalje poskupljenje, dok bi pšenica mogla blago da poskupi i zato što rod u Rusiji nije tako sjajan kao što je očekivano. Prema njegovim rečima, dok rod suncokreta odlično stoji, najveća je neizvesnost kako će suša pogoditi soju.
  • Tamo Amo

    15.08.2021 18:36
    Inflacija bato
    U maju prošle godi benzin je bio oko 120din. Sada je prebacio 160din. Skok od 30% mora da utiče na sve ostale cene. Da ne pričamo o građevinskom materijalu. Sve je skočilo za 50-100% u odnosu na prošlu godinu.
  • Dosta laganja

    15.08.2021 11:56
    @Patriota
    Interesuje me šta vi to nabavljate u vašoj "nabavci" kada vam je "sve, ali sve poskupelo najmanje 20%"? Imam i ja uvid u našu nabavku, u poslednje 2 godine bezmalo ništa, ali ništa nije poskupelo što nabavljamo za domaćinstvo, mlečni proizvodi iste cene, sveži sokovi isto, peciva, riba, testenine, začini, voda, sladoled, zamrznuti program, maslinovo ulje sve isto. Voću i povrću se cene menjaju sezonski i to je tako bilo oduvek. A kod gospodina potpisanog sa Vlada nije 20% već čak 50%. Naspram mogućnosti da je istovremeno poskupelo skoro ništa, sve za 20% i sve za 50% rekao bih pre da vi ovako združeno i bez imalo stida lažete zarad dnevnog političarenja i širenja lažne patetike. Čak i sam tekst članka ovo navodi, da je poskupelo samo meso, alkohol i ulje a ostalo stagnira, ali vi izgleda živite ili u nekoj paralelnoj stvarnosti ili u onoj u kojem poskupljenje mesa projektujete na sve ostalo i onda bez stida i pompezno tvrdite kako je poskupelo "sve, ali sve".
    Ne, nije poskupelo sve ali sve, prestanite širiti laži i dezinformacije.
  • Patriota

    14.08.2021 10:05
    3.3%
    Da nije žalosno bilo bi smešno. Ova vlast kaže da je posjupljenje ili ti ga inflacija 3.3% a da su plate realno otišle gore 6.6% . Nešto mi ne štima tu. Kada odem u nabavku sve, ali sve je poskupilo najmanje 20% a nešto ne vidim da mi na računu ostane od plate. Naprotiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.