NBS: Fič rejtings zadržao kreditni rejting Srbije na istom nivou

Agencija Fič rejtings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, koji je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije.
NBS: Fič rejtings zadržao kreditni rejting Srbije na istom nivou
Foto: Pixabay (ilustracija)
Međunarodna finansijska institucija je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije sa 5,2 na 6,3 odsto u 2021. godini, a u 2022. očekuje nastavak visokog rasta od 4,4 odsto.
 
Agencija je ocenila da je rejting Srbije podržan "kredibilnim makroekonomskim okvirom, relativno niskom inflacijom i višim deviznim rezervama", kao i da Srbija ima viši nivo ljudskih resursa i BDP-a po glavi stanovnika u odnosu na zemlje s istim kreditnim rejtingom.
 
Fič rejtings dodaje i da su kreditni rejting Srbije i stabilni izgledi za njegovo dalje povećanje podržani i pokazanom otpornošću srpske privrede na posledice pandemije, ograničenim rastom javnog duga i poverenjem u perspektive fiskalne konsolidacije u Srbiji.
 
U izveštaju se ocenjuje da javni dug ove godine neće preći nivo od 60 odsto BDP, a da će se u naredne dve godine njegovo učešće postepeno smanjivati.

Teme

BDP

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.