Egipat odlučio: Jutjuberi i blogeri moraju da plaćaju porez

Egipat je objavio da planira da oporezuje blogere i jutjubere, zanimanja koja dosad nisu bila regulisana.
Egipat odlučio: Jutjuberi i blogeri moraju da plaćaju porez
Foto: Pixabay
Ova odluka egipatskih vlasti je izazvala burne reakcije na internetu u toj arapskoj zemlji.
 
Poreska služba ministarstva finansija pozvala je u subotu "blogere i jutjubere" da prijave svoje prihode ako su "u godinu dana zaradili 500.000 egipatskih funti i više", ili više od 27.000 evra.
 
Državni poreski zvaničnik je na državnoj televiziji izjavio da je njegova služba u kontaktu s tehnološkim kompanijama poput Fejsbuka i Jutjuba.
 
Radi se na tome da akteri i kreatori sadržaja koji donose prihod budu identifikovani.

Teme

porez
  • Ringišpil apsurda

    27.09.2021 19:10
    @ Boba NS
    Poredite babe i žabe. Oni nemaju stalan posao, to znači rade 3 meseca, pa onda nema par meseci ništa. Nemaju osiguranje nikakvo ni zdravstveno ni ako ostanu bez posla. Struju, internet sve plaćaju iz svog džepa, kao i opremu.
    Nema regresa, bonusa, besplatnih karata za kulturna i sportska dogadjanja, sve plaćaju sami, i edukacije dodatne.
    Treba da plate nešto, preko odredjenog iznosa. ali na primer položaj IT stručnjaka slobodnjaka i nekog koji radi u banci ili osiguravajućoj kući je totalno različit.
    Jedino što slobodnjaci rade kreativnije i lepše projekte koji su razvojni a ne monotoni.
  • Boba NS

    27.09.2021 14:27
    Ravnopravnost
    Potuno ste u pravu. Porez treba da plate svi , ali i procenti treba da budu jednaki. Tada je to ravnopravno. Svi koji ste naveli imaju oslobodjenje od poreza do odredjenog iznosa a onda preko toga placaju cca 10% od prihoda. Ovde se trazi pola od prihoda.

    Posmatrač
    27.09.2021 • 11:24
    Ravnopravnost
    Ako porez plaćaju poljoprivrednici, radnici u fabrikama, rudari, državni službenici, doktori, učitelji i svi ostali - zašto da ne plaćaju samostalni preduzetnici koji prihode ostvaruju na internetu?
  • Lafayette

    27.09.2021 12:14
    Perspektiva
    Cisto da stavimo stvari u perspektivu:

    Minimalac u Egiput iznosi 108e mesecno, dakle 1300e godisnje.

    PU Egipta pozvala je sve koji zaradjuju vise od 27000e godisnje da prijave prihode, dakle oni koji zaradjuju 20 puta vise od minimalca mesecno.

    Od januara, nasa drzava planira da naplati 56.8% od ukupnih prihoda sa neoporezivim iznosom od 18 300rsd domacim frilenserima (u proseku oko pola zarade na procek frilensera). Ekonomski tigar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.