Srbija uvozi 30.000 tona mesa godišnje, najviše svinjskog

Srbija godišnje uveze oko 30.000 tona mesa - oko 23.000 tona svinjskog, oko 6.000 tona pilećeg mesa i oko 2.000 tona drugog mesa.
Srbija uvozi 30.000 tona mesa godišnje, najviše svinjskog
Foto: Pixabay
Ovo kaže za Nova.rs Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo u okviru Privredne komore Srbije.
 
Meso uglavnom uvozimo iz zemalja Evropske unije, a Budimović tvrdi da uvoz ne utiče na cenu mesnih proizvoda.
 
"Mi u Srbiji proizvedemo manje svinjskog mesa nego što nam je potrebno, a ostalih vrsta mesa imamo dovoljno. Uvozi se svinjska plećka koja služi za preradu", objašnjava sagovornik ovog portala.
 
Ipak, meso je poskupelo od početka godine.
 
"Povećanje cene mesa je u rasponu od 10 do 15 odsto, razlog je povećanje cene žitarica (kukuruza I soje) koji su osnovne komponente koncentrovane hrane za životinje. Na početku godine je bila smanjena potražnja jer nisu radili ugostiteljski i turistički objekti, a stočari se nisu odlučivali za nov ciklus u tovu svinja. Potom je došlo leto i potražnja je porasla, ali nije bilo dovoljno za sopstvene potrebe. Uvoz je smanjen za 30 odsto i zbog pojave bolesti Afričke kuge svinja u EU", objašnjava Budimović za Nova.rs.
 
Izvoz mesnih proizvoda u Evropsku uniju mogao bi da bude dobra vest, zaključuje.
 
"Najnovije vesti su da se očekuje da se do kraja godine realizuje izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja u EU - naravno ako ima dovoljnih količina i registracija objekata. Do sad nije bilo moguće zbog neusaglašenosti Pravilnika o kontroli salmonele. Sad je i to urađeno. Svinjsko meso i proizvodi će moći od sledeće godine da se izvoze, jer smo pre dve godine prestali sa vakcinacijom protiv kuge svinja, što je bila prepreka i za prevoz proizvoda preko teritorije EU", navodi Budimović.
  • Crni Domino

    03.10.2021 14:32
    Uvozimo zahvaljujuci nesposobnom, a mafijasu I primitivcu Vucicu. Mamlaz rasipa pare na spomenike, fontana, stadione, puteve po vukojebinama i po Beogradu na vodi zapostavljajuci razvoj poljoprivrede I prehrambene industrije.
  • Rusofil_IQ0

    03.10.2021 14:05
    Zasto?? pa jer se u srbiji totalno ne isplati drzat svinje, cene zive vage je kriminalno niska pa kad svi odluce da ne drze stoku ona malo skoci da im se zamazu oci....
    Ovo je zla i prokleta drzava gde se sve radi i mulja za neciji interes, zato i sedimo na 2 stolice da takozvani domace PatriJote mogu da ubiru zaradu od krezubog veoma glupog naroda koji radije gleda zadrugu, parove i sta saka kriminalaca na kosovu radi (NEEE ne mislim na albance mislim na nase dripce koji su placeni da tamo prave probleme!)

    Cak i ona srdtva sto su davali za pokretanje uzgoja ja licno sam im radio racunare "domacin" izbeglica iz HR i lik iz te agencije napravili dil da kupe gotov hangar pokupe pare i sve zatvore za 12 meseci jos se posvadjali ko ce da plati zagrevanje objekta jer je isplativost mala (a da oni su imali 100% dobiti preko raznih banaka, agencija itd.. sve lokalni krezub srbenda (moze biti lokalac ali vise ima dodjosa) je tu ukljucen sve je dil i otimacina)

    I onda taj isti kaze da EU ne valja jer mu je lepse ovako!
  • Mladji

    03.10.2021 13:08
    @Nenad
    Pošto si čovek sa izgradjenim stavom. Ja tebe ne mogu ubediti u istinu. Propisi ove države su strožiji od EU propisa. Po EU propisima mi bi svinje hranili GMO sojom . To su EU propisi. Mi imamo najbolje meso i taj je najveci zagovornik zabrane uvoza jer ima najveci interes tj. Ima najvise svinja , pilica i junadi .Taj o kome ti sve znaš je najveći i klaničar u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.