Izvoz bobičastog voća veći za trećinu

Za devet meseci ove godine izvoz bobičastog voća iz Srbije bio je veći za 30 odsto nego u isto vreme prošle godine, koja je bila rekordna.
Izvoz bobičastog voća veći za trećinu
Foto: Pixabay
To je danas izjavio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević. Kako je precizirao, tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 338 miliona evra, što je 19,4 odsto više u odnosu na vrednost izvoza u 2019. godini, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije.
 
"Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje", istakao je Stanojević.
 
Dodao je da je pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara.
 
"Za podsticaje podizanja zasada ove voćne vrste, Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada borovnice", istakao je Stanojević.
 
Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.
 
"Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade sertifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta", rekao je Stanojević.
 
Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.