AIK banka kupila Sberbanku Srbija

AIK banka je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbanke Srbija, saopšteno je večeras.
AIK banka kupila Sberbanku Srbija
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ta transakcija je deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijardi evra.
 
Predsednica Izvršnog odobra AIK banke Jelena Galić rekla je da, posle uspešno realizovanog preuzimanja Alfa banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK banke, ali i svojevrsnu potvrdu njenog dosadašnjeg poslovanja.
 
Posle njene realizacije, AIK banka će biti na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.
 
Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela, navodi se u saopštenju AIK banke.
 
Ta banka je na kraju prošle godine imala aktivu od 2,1 milijarde evra i depozite od 1,7 milijardi evra.

Teme

banka
  • Nana

    16.11.2021 00:13
    Svečano sam zatvorila račun u AIK banci! Baš se dobro osećam. Nema gorih od njih, večito redovi, šalteru ne možeš da priđeš bez dva sata čekanja. Ne idem često, sve online, ali me zvali da su mi napravili novu karticu, ova ističe. Ja tamo, njih troje ispred mene. Za sat i po je izašla jedna žena, ja ravno za dva!!!!
  • Mile rent-a mozak

    04.11.2021 12:54
    Kad može Cepter da kupi reklamni prostor za Formulu 1 u Monte Karlu, bez fabrike šerpi, može i Kostić da kupi najveću Rusku banku u Jugo istočnoj Evropi. Znači sve se može. Pitanje je samo što bi se ta Sber banka prodavala? I naravno, postoji li Kineska banka u Srbiji, i jel preko nje primaju plate radnici na putevima, prugama, Boru, Smederevu, kineskim grobljima... ?
  • Nebojša

    04.11.2021 02:57
    Visoka politika
    Visoka polotkka ali ne i ekonomija i zdrav razum i logika. Tako je i mala NLB kupila veliku Komercijalnu a sada mala AIK kupuje visestruko vecu i profitabilniju SBER banku. S čime i odakle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija