Tabaković: Do veće inflacije doveli privremeni faktori

Sadašnje kretanje inflacije je najvećim delom posledica delovanja privremenih faktora i to prevashodno iz međunarodnog okruženja, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Tabaković: Do veće inflacije doveli privremeni faktori
Foto: Pixabay (ilustracija)

Ona je u intervjuu za Blic navela da je među tim faktorima prvo cena energenata, prvenstveno nafte i da više od četvrtine trenutne inflacije čini poskupljenje energenata.

Prema njenim rečima, da nije tog privremenog efekta sa svetskog tržišta međugodišnja inflacija ne bi izlazila iz ciljnih granica.

Istakla je da na inflaciju privremeno deluju i cene neprerađene hrane, koje usled efekata suše nisu opale u drugoj polovini ove godine u skladu sa sezonskim uobičajenim kretanjima.
 
Guvernerka NBS je navela da su cene energije i neprerađene hrane, koje zajedno čine oko četvrtine potrošačke korpe, opredelile oko tri petine ukupne inflacije u septembru.
 
"I pored toga, inflacija u Srbiji je i dalje niža nego u većini uporedivih zemalja koje ciljaju inflaciju poput Rumunije, Poljske i Rusije", rekla je Jorgovanka Tabaković.
 
Istakla je da očekuje da će inflacija nastaviti da se krajem ove i početkom sledeće godine kreće iznad granice cilja od tri plus minus 1,5 odsto, a da se potom od sredine sledeće godine vrati u te granice.
 
"Nakon toga nastaviće se njeno dalje smirivanje. Rizici su kao i svuda u svetu izraženi i odnose se na dalji tok pandemije, efekte aktuelne energetske krize, kao i naredne poljoprivredne sezone", rekla je guvernerka.
 
Ocenila je da su "tvrdnje da inflaciju kreira vlast, smislene isto kao i da vlast kreira sušu, poplave ili cenu nafte".
  • 002211

    12.11.2021 08:32
    Toj jorgovanki verujem minus 101 odsto.
  • Boriša

    12.11.2021 00:16
    Sada dolazi naplata za sve dosadašnje promašaje. Živi bili, pa videli!
  • Pićuka

    11.11.2021 16:18
    Potpuno je u pravu. Ova vlast osim laži ne kreira ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.