Šoškić: Guvernerka Tabaković šokirana zbog nečeg što zna svaki građanin

"Neobično je ako predstavnici bilo koje centralne banke, a posebno one koja zvanično cilja inflaciju, govore o tome da su kretanja inflacije na tržištu za njih iznenađenje ili da su šokantna."
Šoškić: Guvernerka Tabaković šokirana zbog nečeg što zna svaki građanin
Foto: Pixabay
Tim rečima profesor Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Dejan Šoškić komentariše šokiranost sadašnje guvernerke Jorgovanke Tabaković i njenu iznenađenost povodom cena i poskupljenja, prenosi nova.rs.
Podsećamo, guvernerka je izjavila da je bila šokirana zbog, kako kaže, nedopustivog poskupljenja. Kupila je 31. oktobra 200 grama svoje omiljene kafe za 239,99 dinara.
 
A onda je guvernerki prijateljica 14. novembra kupila 200 grama iste kafe za 369 dinara. Tabakovićevu je šokirao za 130 dinara veći račun. I onda se guvernerka poslužila Guglom i videla da se njena kafa prodaje u rasponu od 234 do 374 dinara.
U trenutnoj fazi rasta inflacije, država savetuje građane da tragaju za najnižom cenom proizvoda koje biraju, a velikim trgovinskim lancima Tabakovićeva poručuje da ne love u mutnom i stvaraju, kako objašnjava, spiralu inflacije.
 
"I moraju da se suoče s tim da će promet u njihovim radnjama opadati i da ne može da bude nadomešten ovako visokim cenama", istakla je guvernerka.
 
Profesor Dejan Šoškić navodi da razlike u cenama uvek postoje i to zna svaki građanin.
 
"Pri računanju inflacije, cene prehrambenih artikala se zahvataju na način da se posmatraju reprezentativni artikli, na određenim mestima i u određeno vreme tokom meseca. Dakle, razlike u cenama uvek postoje na tržištu i to bi trebalo da znaju svi u bilo kojoj centralnoj banci, a posebno oni koji govore o inflaciji. To naravno zna i svaki građanin koji bilo šta kupuje na tržištu. Otuda su iskazi bilo kog državnog organa da 'savetuje građanima da tragaju za nižim cenama proizvoda koje biraju' potpuno neumesni i nepotrebni jer se građani, od kada je sveta i veka, svakako tako ponašaju", poručuje Šoškić, prenosi nova.rs.
 
"Trebalo bi da znaju da to ugrožava institucionalni kredibilitet centralne banke jer pokazuje njihovu nesposobnost praćenja i predviđanja inflacije, a to je ključna sposobnost ako treba da ciljaju njen nivo", upozorava.
 
Navodi i da je "neprimereno da predstavnici centralne banke biraju represivan rečnik ili daju negativne ocene tržišnim protagonistima koji imaju pravo u skladu sa zakonom da slobodno formiraju cene na tržištu". 
 
"Groteskno je ako se, uz sve to, upuštaju i u 'davanje saveta' profesionalnim trgovcima kako treba da rade svoj posao. Naši zvaničnici kao da ne razumeju odgovornost i reputacione posledice svojih javnih nastupa, na njih lično, na instituciju u čije ime nastupaju, pa i na državu koju te institucije predstavljaju", zaključio je Šoškić.
  • Dr Milanče Mitovski

    21.11.2021 09:35
    Наставак:
    ♣ Предвиђа се да ће роботи заменити раднике. Једино политичари и проститутке остају незаменљиви.
    ♣ Какав малер! Пала је на испиту, а затим и професор на њу.
    ♣ Јарам није тежак, тешко је док се научи да се вуче, тамо где газда каже.
    ♣ Пензионери никако да изведу револуцију. Застарело им оружје.
  • Dr Milanče Mitovski

    21.11.2021 09:33
    ШТА СЕ СВЕ ДЕШАВА?
    ВУЧЕ ЈАРАМ ОНАЈ КОМЕ ЈЕ НАМЕЊЕН!

    Персоне из власти потичу једино из народа и једино народ је дужан да их изгласава, остало остаје властима. Народ једино може да слуша своје владаре на медијима, уколико су заступљени. Неке слуша, друге чује, приче се не мењају Све што је добру, уколико га има, заслужни су актуелни, а за оно што се не свиђа актуелним виновни су искључиво предходни. То је изгледа модел демократија. Све су покрали предходни, штета, ништа нису оставили актуелним, а на крају и они се снађу, а народ је ту само да вуче јарам, свом својом снагом и силом.

    ♣ Он је толико поверљив саговорник да ни сам не зна о чему прича.
    ♣ Ми се држимо ЕУ као пијан плота. Схватићемо касније да су тарабе биле труле.
    ♣ Наша комерцијална визија је, у сваком случају, провизија!?
    ♣ Ако је посао забава. Чиме онда да се забаве незапослени.
    ♣ Агенција за борбу против корупције узела је корупцију у своје руке.
    ♣ Мој вођа се учи на туђим грешкама, али зато своје велича.
    ♣ За нехигијенски јарам вијетнамаца у Зрењанину нису криви кинеске газде, већ опозиција. Можда су затечени?
    ♣ Наше политичаре прислушкују да утврде кога они ипак слушају.
    ♣ Знам свој посао, а од школске спреме имам само књижицу моје партије.
    ♣ Само код нас је све доказано да није ништа доказано.
    ♣ До скора, само вук је мењао длаку, ћуд не. Сада и вучићи мењају и длаку и ћуд.
    ♣ Београд још није изронио из воде, а ми смо већ кренули низводно.
    ♣ Након оно што нам се догодило на европском путу, могу га наставити само скренули са ума
  • Filip petrovic

    20.11.2021 21:38
    Folirancija
    Ko se ovde folira, ko ne iznosi istinu.
    Ako ne moze da kontroliše cene na trzistu nego trcite i tražite gde je jeftinije, ne treba da bude vise u toj fotelji. Ona se iznenadila.
    Iznenadila se i kada je zabranila da Nbs ne sme da obračunava obradu kredita a posle par dana Aik banka pusta kredite sa provizijom i na pitanje kako kada je Nbs zabranila, odgovor je bio "poslali smo ove uslove kredita Nbc i ona je odobrila"
    Zato svi treba da tuzi o Nb Srbije za obradu kredita.
    Dokle da se vrti u krug? Sramota i bruka
    Ovo definitivno nije Srbija i 21vek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija