Nova rekordna cena gasa - 2.200 dolara

Cena gasa na evropskom trgovanju zaključena je sinoć na novom rekordnom nivou svih vremena, približivši se cifri od 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara.
Nova rekordna cena gasa - 2.200 dolara
Foto: Pixabay
Kako prenosi agencija Tas, pozivajući se na podatke sa londonske berze ICE, cena januarskih fjučersa na TTF čvorištu u Holandiji zaključena je na 2.190,4 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 187,47 evra po MWh, što je skok od 27 odsto na dnevnom nivou.
Cena gasa u Evropi je od decembra 2019. uzletela 15,5 puta, a u odnosu na prošlu godinu je skočila 9,8 puta.
Zamenik predsednika Upravnog odbora Gasprom holdinga, Famil Sadigov, izjavio je da ruski gasni div očekuje da će cene gasa postepeno opadati u naredne dve godine, ali će ostati iznad nivoa pre kovida.
 
"Za sada raspolažemo konsenzusnom prognozom brojnih analitičara, prema kojoj će u periodu 2022-2024. cene gasa na svetskim tržištima postepeno pasti sa sadašnjih rekordnih nivoa, ali će ostati znatno viša u odnosu na nivoe pre kovida", rekao je Sadigov u intervjuu za časopis "Gasprom", navodi Tas.

Teme

GAS
  • aga

    23.12.2021 08:52
    ali
    Srećom sada imamo čoveka i vladu Srbije , koji su vizionari , koji promptno deluju pa ćemo laganini ! zamislite botovi koji hejtujete , da su Srbiju vodili žuti , Obrenovac, smetovi , korona , gas ...pa oni nisu znali jednu fabriku da otvore ... a ne nešto drugo !
  • Ташоли

    22.12.2021 11:03
    Европа је предала комплетну енергетику приватним лицима и берзи и сад се чуде што цене скачу. Па нормално да скачу кад је интерес капитала профит. У том смислу индикативна је информација да Гаспром није закупио капацитете преко гасовода Јамал, односно, практично је обуставио испоруке преко тог правца и то зато што није било потражње? Дакле, цене расту из чисто шпекулативних разлога, гаса има на претек.
  • Vlada

    22.12.2021 09:54
    Navlakusa
    Svi su potrcali da uzmu na 36 rata prikljucak, daje drzava subvencije narodu,dobra fora predizborna. Dobro su vas navukli crveni, sad ce kroz cenu kubika od 100din da vam skinu kozu sa ledja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.