Microsoft kupuje Blizzard za skoro 70 milijardi dolara

Kompanija Microsoft je saopštila da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu Activision Blizzard, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.
Microsoft kupuje Blizzard za skoro 70 milijardi dolara
Foto: Pixabay
Ugovorena cena znači da će Microsoft platiti 95 dolara po akciji Activision-a, izveštava CNBC.
Akcije Activision-a su skočile na Njujorškoj berzi nakon objave ove vesti za 27 procenata, dok su akcije Microsofta skliznule za manje od jedan odsto.
Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće Microsoft-ovo preuzimanje do sada, posle kupovine LinkedIn-a 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.
 
Activision, poznat po popularnim video igrama kao što su "Call of duty", Diablo i drugih, našao se poslednjih meseci u centru pažnje javnosti zbog izveštaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedeljak izvestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora.
 
Prema ugovoru, izvršni direktor Activision-a Bobi Kotik, čija je ostavka tražena zbog pomenutih problema s ophođenjem šefova prema zaposlenima u njegovoj kompaniji, ostaće generalni direktor tokom tranzicije.
 
Microsoft je saopštio da će Activision kao kompanija podnositi izveštaje šefu Microsoft-ovog Xboxa, Filu Spenseru, nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotik mogao da ode nakon tranzicije.
 
Prema saopštenju Microsoft-a, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini. 
 
Međutim, američki regulatori su nagovestili da će biti daleko stroži u proceni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju "zeleno svetlo" za ovo preuzimanje, napominje CNBC.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.