Vožnja elektromobilom skuplja nego "dizelašem"

Do pre nekoliko meseci jedan od motiva za kupovinu električnih automobila bili su i tri-četiri puta niži troškovi vožnje.
Vožnja elektromobilom skuplja nego "dizelašem"
Foto: Pixabay

Međutim, drastičan skok cene električne energije učinio je da je danas upotreba "dizelaša" jeftinija i za trećinu u odnosu na moderniju konkurenciju.

Tako se kupac elektromobila našao u situaciji da novo vozilo ne samo plati dvostruko više nego što je cena automobila na dizel, već i da cena upotrebe "automobila na struju" bude primetno viša u odnosu na troškove vožnje vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Time je ozbiljno dovedena u pitanje strategija zamene klasičnih vozila modernijim i ekološki neuporedivo prihvatljivijim četvorotočkašima. Ako bi se poredili sa "benzincima", rezultat poređenja bi bio još nepovoljniji po elektromobile.

Noćno guranje na punionicama
 
Ilustrativan je primer susedne Hrvatske, gde u ponedeljak počinje naplata na javnim punionicama. ELEN, specijalizovani segment Hrvatske elektroprivrede (HEP), odredio je cene punjenja na svojim punionicama, a ima ih 31 i najviše su skoncetrisani na najvažnijim relacijama. Cene su za nijansu niže u odnosu na prosečne evropske, a zavise od snage punionice i sa njome povezane brzine punjenje baterije elektromobila. U svakoj varijanti, postoji i noćna cena koja je spram dnevne niža za gotovo 20 odsto. 
 
Tako je u punionicama snage do 22 kW, cena 0,36 evra po kWh, noću 0,28. Na punionicama snage od 22 do 50kW noćna cena je 0,385, na jačim od 50 kW cena je 0,58 evra. Ograničeno je vreme punjenja: 180 minuta na naslabijim, 60 minuta na srednje snažnim i na 45 na najačim. Ukoliko se prekorači, plaća se 0,14 evra za svaki dodatni minut. Naravno, pre odlaska na punionicu, potrebno je pratiti odgovarajuću aplikaciju na mobilnom kako biste odlazak tempirali tako da što manje čekate u redu.
 
Pre nego što će u ponedeljak početi sa naplatom, u ELEN-u su dve nedelje testirali sistem. Tako električno vozilo koje na 100 kilometara troši oko 22 kWh, što je čest slučaj, noću na najsnažnijoj punioci bateriju može da napuni za manje od pola sata, a cena je oko 13 evra. Istovremeno, pandan na dizel gorivo, poslovno vozilo sa šestocilindričnim motorom, na 100 km vožnje troši oko šest litara goriva što je trošak od 9,1 evra.
 
Kupac izigran
 
Ispada da je vožnja elektromobilom skuplja i do 50 odsto u odnosu na vožnju klasičnim automobilom, pa su se u Hrvatskoj i pre nego što je zvanično počela naplata potrošnje struje automobilom mnogi upitali zašto bi kupovali modernije vozilo. Jeste časno biti ekološki korektan i "u trendu", ali elektromobil je otprilike dvostruko skuplji, uz to je i cena upotrebe bezmalo za 50 odsto viša. Zapravo, mnogima je upravo cena vožnje, godinama najavljivana kao tri-četiri puta niža nego "dizelašem", nepremostiva prepreka. 
 
Računali su da će tokom 10 godina vratiti ono što su skuplje platili pri nabavci, sada se ispostavlja ne da neće uspeti, nego će troškovi korišćenja biti i primetno viši. Sem toga, punionica je malo, pa su već i pripremna testiranja pokazala da se mora neprekidno biti na odgovarajućoj aplikaciji, pratiti zakazivanje termina za punjenje baterija i biti stalno pripravan.
 
Iz HEP-a su odgovorili da je struja na berzama tokom poslednjeg tromesečja naglo i višestruko poskupela, ali da se iščekuje znatnije sniženje za godinu-dve. Cene punjenja baterija su primerene aktuelnim cenama električne energije, a da su se odlučili za nešto jeftiniju varijantu, veliko je pitanje da li bi drugi operateri, motivisani cenama u drugim evropskim državama, uopšte započeli otvaranja svog lanca punionica po Lijepoj našoj.
Kućno punjenje
 
Ali, po stručnjacima iz HEP-a postoji rešenje za aktuelne i buduće vozače elektromobila i zasniva se na činjenici da je noćna cena električne energije iz kućnih instalacija samo 0,07 evra po kWh. Predlog je da se baterije vozila pune kući i to noću, dok bi se u javnim punionicama samo dopunjavale ako su relacije duže od 270 kilometara, koliko, u proseku, može da se pređe sa baterijom od 60kW.
 
Podsećaju da je iskoristivost dizel motora 33, električnog čak 90 odsto ukupnog potencijala. Kako litar dizela ima potencijala od 9 kWh, realizuje tek 3,1 kWh, naspram devet u slučaj elektromobila. S obzirom na to da je cena dizela oko 1,4 evra, proizilazi da je vožnja mobilom jeftinija čim je cena struje ispod 0,35 evra. Načelno, iz znatno veće efikasnosti motora, troškovi modernijeg automobila trebalo bi da su bar dva i po puta niži.
 
Međutim, jesenje drastično poskupljenje dovelo je u pitanje logiku ljudi iz hrvatskog javnog preduzeća za proizvodnju, transport i distribuciju električne energije. Cena, ipak, nije (samo) stvar tehnološke racionalnosti, već je pre svega tržišna kategorija i ponajviše zavisi od odnosa ponude i potražnje.
  • 9

    27.01.2022 17:36
    @@9
    Izgleda da si kupio golfa od babe. Srednji vek
    je davno prošao i ratovi puškom za podelu
    sveta. Sada se ratovi vode bitovima i potkupljivanjem
    takvih "stručnjaka" kao ti. Pitaj nekog tvojih zemara
    u Njemaćku da li se tamo krade nek ti kažu iz
    prve ruke kakvo je stanje pošto sam bio nisi ,
    a meni ne veruješ. Putuj malo tijem golfom ne samo
    da se pokazuješ ovdje.
  • B

    26.01.2022 22:19
    samo kazem
    "Trziste" ubija. Svaka "deregulacija" i "diversifikacija" ubacuje pare direktno u dzep spekulantima, a otima ih obicnom narodu.
    Nekad davno direktor italijanskog naftnog giganta ENI je sklopio posao sa SSSR oko uvoza ruskog gasa u Evropu. Ubrzo je poginuo u "avionskoj nesreci".
    Danas izmedju elektrane i potrosaca postoji ne samo dalekovod i transformator, nego i masa "trgovaca" koji ne bi znali da proizvedu 1kWh struje da im od toga zivot zavisi. Onda dodje do poremecaja u snabdevanju i Evropa se pretvori u Teksas, gde zamenik guvernera smrznutim gradjanima porucuje da im "drzava nista ne duguje".
    U Kini je pre nekoliko meseci doslo do manjeg poremecaja u snabdevanju strujom. Smanjii su privremeno broj dana u nedelji kad je industrijskim postrojenjima dozvoljeno da rade, promenili cenovnu politiku za elektrane na ugalj, ali nikom, bas nikom nije palo na pamet da menja cenu za stanovnistvo koja je 0,5 juana (1USD=6,33juana, dolar neprekidno pada prema juanu) za 1kWh, nezavisno od toga koliko i kada trosis.
    Ogroman broj elektricnih vozila je na putevima u Kini, imaju zelene tablice i mogu se voziti bez ogranicenja, sto sa vozilima sa unutrasnjim sagorevanjem, posebno u velikim gradovima, nije slucaj. Skoro pred svakim restoranom je uticnica za punjenje mopeda i tricikala.
  • pera

    25.01.2022 13:07
    bice ovo ok da punis kuci na nocnu struju kao sto kaze gost u komentaru.
    ako/kada to postane mejnstrim, nocna tarifa ima da skoci za velike potrosace.
    drzave pune budzete preko akciza na gorivo. cim namirisu masovnost eto ih.
    da ne pricamo o opterecenju mreze, i ovako se jedva drzimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.