Eksperti: Zbog rata u Ukrajini rast cene gasa biće znatno veći od dosadašnjih prognoza

Zbog rata u Ukrajini, cena gasa će u narednih osam godina da se udvostruči u odnosu na dosadašnje prognoze, procenjuje Centar za analizu ekonomskih scenarija i istraživanje (SESAR) sa sedištem u Beču.
Eksperti: Zbog rata u Ukrajini rast cene gasa biće znatno veći od dosadašnjih prognoza
Foto: Pixabay

Gas je već sada poskupeo za 41 odsto u poređenju sa prošlom godinom, a aktuelna situacija će dovesti do daljeg rasta, strahuju eksperti. 

Analiza SESAR-a pokazuje da će cena gasa od 2022. do 2030, u odnosu na dosadašnje prognoze, biti udvostručena.

To bi za Austriju značilo rast cene gasa za potrošače i do 80 odsto. Takav razvoj cene imao bi teške posledice po celu privredu, ukazuje SESAR.
 
Realna primanja bila bi tada niža za jedan odsto u poređenju sa dosadašnjim prognozama razvoja cene gasa. Privatna potrošnja bi pala za 0,4 odsto. Tako povećanje cene gasa negativno bi uticalo i na tržište rada, te bi "koštalo" 10.000 radnih mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.