Vlada Srbije ograničila cenu gasa

Vlada Srbije je donela Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu.
Vlada Srbije ograničila cenu gasa
Foto: Pixabay

Ta mera je doneta usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbedjivanja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta, saopšteno je posle sednice Vlade.

Kako je obrazloženo, Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom.

Zato je, kako je navedeno u saopštenju, bilo neophodno firmama koje obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni gasa nabavljenog iz uvoza i one koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju za novembar 2021. godine.
 
"Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine. Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca", navela je Vlada.
 
Na današnjoj sednici Vlade usvojen je Zaključak o potrebi obrazovanja radnih grupa za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima.
 
Vlada Srbije usvojila je i izmenu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kako bi se korisnicima što pre omogućilo da ostvare pravo na podsticaje, u cilju efikasnije realizacije dodeljenih subvencija, odnosno usklađivanje sa dinamikom isplate podsticaja.
  • ljilja

    03.03.2022 20:05
    Kad produ izbori , pa krene ludilo . Inflacija kuca na velika vrata.
  • Mr No

    03.03.2022 19:54
    Zašto?
    Zašto bi ograničavali cene gasa ako ga dobijate od Rusa za 270$, isto kao i prošle godine? Osim ako to nije baš potpuna istina...
  • xZx

    03.03.2022 19:23
    Pomoći će 10 komisija
    Jel se ovo uklapa u Putinova obećanja Vučiću?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija