Inflacija u SAD najviša u poslednjih 40 godina

Potrošačke cene u SAD u februaru dostigle su novi rekord i sa 7,9 odsto na godišnjem nivou su najviše od 1982. godine, podstaknute pre svega porastom cena nafte i pre početka rata u Ukrajini.
Inflacija od 7,9 odsto na godišnjem nivou najviša je od januara 1982, pokazuju podaci ministarstva rada.
 
U odnosu na prethodni mesec rast cena se ubrzao, kao što je očekivano, na 0,8 odsto, dok je u januaru bio 0,6 odsto. 
Poskupljeenje nafte od 6,6 odsto u februaru u odnosu na januar predstavlja gotovo trećinu tog ubrzanja.
 
Ovaj porast nije uključio većinu porasta cena nafte i gasa koje su usledile posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.
"Rusko-ukrajinski rat dodatno podstiče rast stope inflacije kroz porast cena energenata, hrane i osnovnih proizvoda, koji su dodatno uvećani pogoršanjem problema sa snabdevanjem", rekla je analitičarka Keti Bostjančić.
 
Svetski problemi snabdevanja ostaju i očekuje se da će trajati mesecima. 
  • Imre

    13.03.2022 09:02
    @Posmatrac
    Jutros mi pade na pamet za koga da glasam,nesto mislim za generala retke su drzave gfe su generali predsednici a da su izazvali rat,jer imaju saznanje da se u ratu gine.Ratove zapocinju politicari raznih zanimanja od glumaca,pravnika,ekonomista za njih je rat igra.
  • Slucaj

    12.03.2022 20:15
    @Zamenik zamenika
    A znamo da Putin sigurno ne laze. Secam se ono kad je govorio da ne nameravaju da napadnu Ukrajinu, da samo izvode vezbe blizu granice. Ja mu tada poverovala. Rekoh, Bajden vodi medijski rat.
  • Cccc

    12.03.2022 17:51
    Slava entifasistickoj Rusiji!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.