Cena gasa u Evropi ispod 1.250 dolara za hiljadu kubika

Cena gasa u Evropi pala je danas na otvaranju trgovanja ispod 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara, objavljeno je na londonskoj ICE berzi.
Cena gasa u Evropi ispod 1.250 dolara za hiljadu kubika
Foto: Pixabay
Na TTF berzi u Holandiji, aprilske isporuke gasa ugovarane su po ceni od 1.245 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 110,25 evra za MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi Tas.
Cena gasa je u odnosu na zatvaranje berze u petak pala za više od 15,5 odsto.
U Evropi je ovaj energent zabeležio rekordnu cenu 7. marta, kada je skočio za 79 odsto na gotovo 3.900 dolara.
 
Iz Gasproma su danas saopštili da nastavljaju sa isporukama ruskog gasa u Evropu preko ukrajinske teritorije uobičajenim režimom.  
 
"Gaspromove tranzitne isporuke ruskog gasa preko ukrajinske teritorije odvijaju se normalno, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača, 109,5 miliona kubnih metara na dan 14. marta", rekao je portparol ruskog gasnog holdinga Sergej Kuprijanov.
 
Ta količina jednaka je isporukama po dugoročnim rezervacijama za tranzit gasa preko Ukrajine (oko 109,5 miliona kubnih metara dnevno), navodi Tas uz napomenu da je u nedelju traženo 109,6 miliona kubnih metara.
  • Dejan Maksimović

    20.04.2022 12:42
    pomoć
    Kako mmogu da pramit dnevne promene cene ruskog gasa na berzi za Evropu?
  • pismen

    15.03.2022 08:59
    pamet kad se cuti
    @попара da, tako svet funkcionises, ojbavis nesto i resen problem.... i da, hoce, Rusija ce prodavati i gas i naftu Kinezima, obicno ti to treba kad imas industriju.
    @Manipulant kako ce tacno da iz EU da dodje gas i nafta i Srbiju? tako sto ce se kupiti od SAD, magicno stvoriti ovde? i to onaj gas koji je osetno skuplji od ruskog pre transporta?
  • Limanac

    14.03.2022 12:37
    Gas/nafta
    Bolo bi jako lepo a i poučno kada bi se novinari potrudili da istraže i objasne zašto je cena nafte i gasa odletela toliko u nebo ako se zna da i dalje sva dogovorena količina i nafte i gasa dolazi iz Rusije. Ako se zna da isporuke nisu umanjene ni za decilitar ni nafte ni gasa. Nabavne cene prema Rusiji takođe nisu menjane a neko ih je na tržištu veštački podigao u nebesa. Ko je taj koji profitira i preprodaje gas po 2-3-10 puta većoj ceni? To treba novinari da istraže kada bi hteli i to ne naši nego svi evropski ali to nikom ne odgovara izgleda u zemljama meda, šećera i demokratije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.