TTTech Auto dokapitalizovan sa 285 miliona dolara od Aptiva i Audija

Uz globalni rast kompanije, razvoj centara u regionu postaje ključan.
TTTech Auto, tehnološki lider u oblasti bezbednosnih softverskih platformi za autonomnu vožnju, sa sedištem u Beču, Austrija, i sa 1.200 zaposlenih na preko 10 lokacija u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i u Aziji, najavio je novi krug dokapitalizacije od kompanija Aptiv i Audi, potvrđujući tako svoju snažnu poziciju među sve većim brojem auto-tehnoloških kompanija čija vrednost prelazi milijardu dolara.
Ulaskom Aptiva kao akcionara, TTTech Auto dobija u vlasničkoj strukturi još jednu veliku kompaniju uz već postojeće akcionare - Audi, Samsung Electronics, Infineon Technologies i vodećeg osnivača TTTech Group.
"Aptiv i TTTech Auto od 2017. godine uspešno ugrađuju bezbednosne softverske sisteme u automobile celog spektra marki Volkswagen grupacije", izjavio je Kevin Klark, predsednik i generalni direktor kompanije Aptiv.
 
"Audi i TTTech Auto imaju dugoročno strateško partnerstvo na polju razvoja tehnologije za autonomnu vožnju. Sa softverskom kompanijom CARIAD, koja je u vlasništvu Volkswagen grupe, Audi ubrzano uvodi tu tehnologiju i TTTech Auto mu je važan partner na tom putu", kaže Markus Dusman, generalni direktor kompanije AUDI AG.
 
Aptiv, Audi i TTTech Auto su već ostvarili zajedničke uspehe: ove tri kompanije su sarađivale na Audijevom centralnom kontroleru za pomoć vozaču pri vožnji. Plodna saradnja na ovoj platformi je 2019. godine ovenčana nagradom PACE koju dodeljuje Automotive News.
 
Planovi daljeg širenja kompanije podrazumevaju međunarodni rast, sa fokusom na Aziju gde TTTech Auto već posluje u Kini preko zajedničke kompanije Technomous sa SAIC Motor Corporation, najvećim kineskim proizvođačem automobila na ovom sve značajnijem auto-tržištu.
 
Novi krug finansiranja će unaprediti vodeći proizvod ove kompanije, bezbednosnu softversku platformu MotionWise, u cilju podrške proizvođačima automobila koji uvođenjem ove platforme skraćuju razvojne cikluse softverski definisanih automobila. Ova bezbednosna platforma će se isporučivati kao otvorena, modularna platforma zasnovana na strogim automotiv standardima. Namenski alati će proizvođačima automobila omogućiti da znatno ubrzaju proces razvoja softvera, od ideje do serijske proizvodnje, uključujući buduća ažuriranje funkcija bežičnim putem nakon prodaje. Danas već oko dva miliona vozila baziranih na MotionWise platformi bezbedno vozi putevima širom sveta.
 
Postojeći i novi programi kompanije TTTech Auto obično traju od tri do pet godina, veoma su složeni i obuhvataju razvoj i održavanje bezbednosne softverske platforme MotionWise za brojne automotiv aplikacije, uključujući i one koje uključuju veštačku inteligenciju, i njihovu orkestraciju na sistemskom nivou – na vrhunskim silikonskim čipovima kao što su NVIDIA, Qualcomm i Intel.
 
Najavljena dokapitalizacija će ojačati razvojne programe i postojeće kapacitete uključujući regionalne centre u Novom Sadu, Beogradu, Osijeku, Banjaluci i Izmiru, gde više od 500 inženjera radi na razvoju MotionWise platforme, njenom testiranju, razvoju potrebnih alata, i sarađuje sa klijentima širom sveta na njenoj integraciji na njihovim platformama.
 
TTTech Auto CEE (do sada u u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini poznat kao RT-RK Automotive) postavlja ambiciozne ciljeve kako bi privukao najbolje i najsposobnije u softverskom i bezbednosnom inženjeringu na konkurentnom tržištu rada - kompanija je još 2021. godine pokrenula inicijativu "Zapošljavamo 200 inženjera svih senioriteta" i nastaviće da nudi privlačne mogućnosti za lokalne talente kako bi potvrdila epitet jednog od najboljih poslodavaca u automotiv sektoru u regionu.
 
TTTech Auto će nastaviti sa strategijom akvizicije i spajanja kupovinom dopunskih proizvoda, tehnologija i usluga kako bi zadovoljio sve veće potrebe proizvođača automobila za unapređenjem bezbednosti na putu ka potpuno autonomnim vozilima, i kako raste kompleksnost funkcija softverski definisanog automobila. 

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija