Srbiji preti recesija: Rat u Ukrajini može imati veće posledice na privredu od kovid krize

Ako se aktuelna kriza oko sukoba u Ukrajini nastavi prema nepovoljnom scenariju, stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u Srbiji bi ove godine mogla da bude vrlo niska, a moguća je i blaga recesija.
Srbiji preti recesija: Rat u Ukrajini može imati veće posledice na privredu od kovid krize
Foto: Pixabay

To je izjavio pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je u okviru debate "Ekonomski izazovi za Srbiju: između rata, sankcija i inflacije" naveo da bi inflacija, koja je u februaru dostigla 8,8 odsto na međugodišnjem nivou, u Srbiji mogla da iznosi 10 odsto u narednih nekoliko meseci.
"Inflacija je problem i u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, iako se očekivalo da, po slabljenju pandemije virusa korona, počne oporavak svetske privrede. Pokazuje se da je inflacija sistemski problem koji se ne može lako rešiti", rekao je Stanić.
 
On je izjavio da su privreda i budžet Srbije pretrpeli dosta pritisaka tokom pandemije.
 
"Imali smo veća izdavanja tokom pandemije u odnosu na druge države i zato kriza izazvana ratom u Ukrajini može imati veće posledice na privredu Srbije od kovid krize", rekao je Stanić.
 
On je naveo da je najveći problem srpske privrede velika neizvesnost i da se sa najjačim pritiskom suočavaju izvoznici u Rusiju i Ukrajinu, čiji je plasman u te zemlje dostigao vrednost od milijardu evra na godišnjem nivou.
 
Izvršna direktorka Centra za evropske politike Ranka Miljenović ocenila je da privrednici situaciju sa trgovinom sa Rusijom i Ukrajinom mogu da preokrenu u sopstvenu korist, ukoliko uspeju da pronađu alternativna tržišta za plasman robe, ali i da im prete gubici.
 
"Problem je u tome što će od naših političkih odluka zavisiti posledice po privredu", rekla je Ranka Miljenović i navela da su u tom smislu od posebnog značaja pregovori Beograda sa EU da Srbija ne bude deo četvrtog paketa sankcija Unije prema Rusiji.
 
Na pitanje da li je to što se Srbija našla u tom paketu vid pritiska ili nesmotrenost EU, Ranka Miljenović je odgovorila da veruje da se radi o "nekoj vrsti greške".
 
"Neki ćata može da izgubi iz vida da mi nismo baš tipična treća država za EU, već da imamo različite specijalne odnose. Zato mislim da je to greška", izjavila je Ranka Miljenović.
 
Prema njenim rečima, slična situacija se desila na početku pandemije, kada je EU zabranila izvoz medicinske opreme, da bi u Briselu shvatili da su "zaboravili" na Zapadni Balkan, pa su reagovali u roku od mesec dana.
 
Jedno od ključnih pitanja četvrtog paketa sankcija EU je da li će iz njega biti izuzeta Naftna industrija Srbije, koja je srpska kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.
 
"Imamo signale iz EU da ima razumevanja za našu poziciju, ali postoje i drugi načini da se tržište snabde - recimo, da se ruska nafta kupuje preko neke evropske zemlje", rekao je Bojan Stanić iz PKS.
  • Salamander

    26.03.2022 09:07
    m2
    Cena kvadrata mora biti zdrava,
    biti prava,
    biti zdrava,
    biti biti biti biti strava!
    Svuda samo neka raste trava...

  • ZOZONE

    26.03.2022 02:16
    Laz i Laz
    Sve oko ekonomske krize vezano za Ukrajinu je laz. Svi lazu i vestacki indukuju krizu da bi opljackali narod.
  • G pen

    25.03.2022 22:48
    Izgovor. Privreda nije pranje para kroz fuserske zgrade sa kineskom opremom. I preprodaja. Napravite sami. Ne moze da propadne ono sto ne postoji. Puno se uzdizete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.