"Otpumpavanje" prosečne srpske plate, u Vojvodini radnicima mesečno oko 67.000 dinara

Nakon "pumpanja" prosečne plate krajem 2021. godine, zarade se polako stabilizuju na nižim iznosima koji ne obuhvataju nagrade, bonuse i sve što sledi u decembru.
"Otpumpavanje" prosečne srpske plate, u Vojvodini radnicima mesečno oko 67.000 dinara
Foto: 021.rs

Ovo pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku za januar 2022. godine, mesec dana nakon što su se obistinile najave vlasti da će prosečna plata u Srbiji biti 600 evra do kraja 2021. godine. 

Prosek je još uvek nešto malo iznad 600 evra u neto iznosu na nivou Srbije i iznosi 70.920 dinara bez poreza i doprinosa.

Na nivou Vojvodine je prosečna plata malo niža i iznosi 67.145 dinara, podaci su RZS.
 
Nakon ogromnog rasta prosečne plate za samo mesec dana, iznos se stabilizuje i u Gradu Novom Sadu. Sa 90.657 dinara bez poreza i doprinosa u decembru, novosadske plate su u januaru opale i iznosile 82.437 dinara. Ipak, ovo je i dalje daleko veći iznos u odnosu na većinu vojvođanskih mesta, gde su proseci po nekoliko desetina hiljada dinara niži. Tako je najniža plata u Vojvodini u januaru zabeležena u Malom Iđošu u iznosi 53.221 dinara neto.
 
Kako nas je statistika još ranije naučila, proseci nisu realni, a najniže plate u Srbiji gotovo su identične iznosima realnih radničkih plata. Osim prosečne zarade, Republički zavod za statistiku vodi i evidenciju medijalne zarade - iznosa do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koji je u januaru bio 53.327 dinara neto, što je stabilan iznos koji nije drastično opadao i rastao proteklih meseci.
 
Takođe, svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su samo oni poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. 
Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika, ipak, ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava i sama kaže da ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, te se svi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • J

    26.03.2022 07:51
    J
    Zaista neznam ko pravi ove statistike?! Pola gradjana radi od 35 do 50 hiljada,najvise!!!
  • vladimir

    26.03.2022 05:45
    najmanja plata 53000? ja radim 8 sati 6 dana u nedelji od ponoci do 8 ujutru kao pekar za 43000 legalno i 7 na ruke. Hajte da vidimo koliko ljudi prima minimalac? A koliki je prosek na drzavnim jaslama?
  • /

    26.03.2022 05:22
    /
    Cene idu gore, a plate dole ! Samo jako !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija