Ministarstvo: Cena dizela se formira nezavisno u odnosu na sirovu naftu i benzin

Maksimalne cene benzina i dizela isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Ministarstvo: Cena dizela se formira nezavisno u odnosu na sirovu naftu i benzin
Foto: 021.rs

Kako dodaju, merama koje je donela država obezbeđeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni, naglasivši da je "snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji stabilno".

Evrodizel je u Srbiji od petka u 15 sati skuplji 11 dinara i litar košta 198 dinara, dok će cena benzina BMB 95 premium ostati ista, 176,05 dinara.
"Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte. To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije, što utiče na rast cena ovog goriva. S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno", ocenio je Ministarstvo, podsećajući na prošlonedeljnu situaciju i kratkotrajno zaustavljanje rasta cena barela nafte.
 
Ministarstvo je poručilo da je "snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji stabilno" i da su "obezbeđene dovoljne količine energenata", a država je donela i mere kojima se "ublažava uticaj kretanja cena na svetskim berzama na domaće tržište".
 
"U tom cilju smanjene su akcize na gorivo i doneta Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte. Uredbom je ograničena maksimalna maloprodajna cena goriva, ali koja ne ograničava kompanije da ako nabave energente po povoljnijim uslovima, gorivo mogu prodavati i po nižoj ceni od maksimalne cene propisane Uredbom. Dodatno, ovim propisom cena goriva za poljoprivrednike ograničena je na 179 dinara za litar, čime je obezbeđeno da ima dovoljno energenata za prolećne poljoprivredne radove, po povoljnijim cenama", naglašava Ministarstvo.
  • Liman 3, 1984

    26.03.2022 13:28
    pozdrav, botovi :)
    Oplakah, očito nisu u stanju da odvagnu na koju stranu vuče moj prvi komentar :))

    ČITAJTE, ljudi, KNJIGE, čuli ste za 1984? :D
  • ničiji glasač

    26.03.2022 12:00
    Ova vest je tačna, zaliha dizela u Evropi ima jako malo, jer iz Rusije se ne uvozi sirova nafta već gotov dizel. Pročitajte malo strane vesti pa će te čuti iz usta čelnika evropskih naftnih kompanija ovo isto. Nema ovo veze sa tim na šta većina aludira.
  • 9

    26.03.2022 11:45
    Benzin -gas
    se zemarama i botovima nije donedavno isplatio
    jer se malo moglo krasti iz vozila koja su im bila
    dostupna uglavnom kamioni i autobusi i službene škode
    , a sada je došlo vrijeme da im njiov turi ruku u džepić .
    Ko će ako neće svoj svome.
    Brže jače bolje u mir i stabilnost krađe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija