Mihajlović: Mnogi igrači bi želeli da imaju udeo u NIS-u

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je večeras da država, po pitanju ruskog udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS) "razmatra sve opcije".
Mihajlović: Mnogi igrači bi želeli da imaju udeo u NIS-u
Foto: 021.rs
Ona je za Euronews Srbija, upitana da prokomentariše mogućnost prodaje ruskog udela u vlasništvu NIS-a, rekla da će država "učiniti sve što je potrebno da osigura energetsku bezbednost i omogući nesmetano snabdevanje naftom", saopštio je njen kabinet.
 
"Mnogo toga se priča, mnogi su verovatno zainteresovani, nije samo Sokar. Budite svesni da je NIS regionalni igrač, geostrateški je povoljan, ima fantastično tržište već razvijeno, prema tome, vrlo je primamljiv u tom smislu za mnoge igrače koji bi želeli da imaju udeo u NIS-u", navela je ona.
Napomenula je da je Srbija imala odličnu saradnju sa NIS-om "sve vreme i kada je u pitanju nabavka i skladištenje".
Naglasila je da je "pitanje energetske bezbednosti pitanje razvoja države".
 
"Izuzeti smo iz petog paketa sankcija (EU prema Rusiji), ali ne znamo šta može da se dogodi u narednom periodu i zato razmatramo sve opcije", rekla je ona.
 
Navela je da će završetkom interkonekcije sa Bugarskom, u septembru naredne godine, Srbija dobiti mogućnost diverzifikacije snabdevača prirodnim gasom i povećati svoju energetsku nezavisnost.
 
Rekla je da je "Srbija još uvek zavisna od jednog dobavljača", te navela da Srbija ima dva pravca dotoka gasa, ali je zavisna od Rusije.
 
"Konekcija sa Bugarskom, koja će biti gotova sledeće godine daje nam mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo TNG (tečni gas) iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana, čime smanjujemo našu zavisnost", rekla je ona.
 
Navela je da će država učiniti sve da ima dovoljno energije i energenata i da će Srbija narednu zimu dočekati sa dovoljnim količinama nafte, naftnih derivata, kao i gasa, električne i toplotne energije.
 
"Kakva će biti cena gasa, to ne možemo sa sigurnošću da znamo, jer su ovo tektonski poremećaji na tržištima i pitanje je koju ćemo cenu moći u pregovorima sa Gaspromom da dobijemo, sigurno je da neće biti kao do sada", rekla je ona.
 
Ukazala je da "postoje stvari koje ne zavise od Srbije", te navela da je urađeno sve da Srbija bude energetski bezbedna i u ovim uslovima.
  • Dragan

    18.04.2022 09:50
    Ah
    Vratiti Naftagas nekad lider u gasu i nafti na Balkanu.Naftagas imao i svoja nalazišta u Emiratima,Egiptu,Libiji.Sve je to isparilo pojavom aždaje NIS.Oni ni radni sto nemaju u svom vlasništvu zbog astronomskih plata.Njihovi fizički radnik ima veću platu za 35% od vrsnog hirurga i profesora.U zgradu NIS teže ući nego u zgradu BIA iako je pravljena za građane.
  • Ehe

    16.04.2022 12:37
    Batali NIS.
    Pričajte nam o visini plate Bajatovica,Dane Drašković Vasoj ,jos od perioda ubijenog Premijera I raznih ministarskih fotelja koje menjate češće, nego prosečan gradjanin cipele.
  • Nina

    15.04.2022 16:43
    To sto je prodato od naroda, narodu treba i da se vrati.
    Tako će na kraju i biti.
    Sporne privatizacije? Koliko ih je bilo?
    Zapetljali ste se, ne znate šta pričate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija