Nenezić: Radnici odlaze pre svega zbog nemogućnosti zaposlenja prema kvalifikacijama

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić izjavio je danas da je prvi razlog odlaska radnika iz Srbije nemogućnost zaposlenja prema kvalifikacijama.

On je novinarima posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) rekao da radnici odlaze iz Srbije i zbog uslova rada i visine plate.

Po rečima Nenezića povećan je broj radnika koji odlaze iz Srbije u evropske zemlje posle ublažavanja mera protiv pandemije u tim zemljama.
Ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić, koja predsedava SES-om, rekla je da je inspekcija rada prošle godine obavila 63.670 nadzora od kojih se više od polovine odnosilo na bezbednost i zaštitu na radu.
 
Istakla je da je u tim kontrolama utvrđeno da je više od 2.200 radnika u sivoj zoni, ali da je 60 odsto tih radnika, posle ispekcijskog nadzora, zaposleno.
 
Ministarka je najavila izmene Zakona o radu.
 
Predsednica UGS-a "Nezavisnost" Čedanka Andrić je rekla da je dobro što će novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu biti među prvima koji će se naći na dnevnom redu novog saziva Skupštine Srbije, tokom ove godine.
 
Ocenila je da je neophodno poboljšanje materijalnog položaja inspektora i povećanje njihovog broja.
 
Ona je istakla da bi način utvrđivanja minimalne cene trebalo da bude jedna od prvih tema posle formiranja nove republičke vlade.
  • Zlica od Opaka

    30.04.2022 13:35
    Mi imamo kmetove a ne radnike
    Radnik po definiciji zivi od svog rada, to se ovde ne desava ni u 5% slucajeva
    O kojim pravima oni pricaju kada ljudi rade do iznemoglosti, ne mogu da uzmu godisnji odmor od 10 dana, i ako im uplacuju minimalac penzije ce im biti 150 €, ako ih docekaju
    Barem stida da imaju da ne izlaze u javnost i iritiraju ljude ovim odvratnim izjavama
  • 9

    30.04.2022 07:36
    Neradnici
    ostadoše na slici.
  • Zemlja čudesa

    30.04.2022 06:23
    Eto, nezahvalnici jedni, ’oće ’leba preko pogače pa idu u beli svet, a nemaju pojma kako je sirotim, jadnim inspektorima kojima je neophodna pomoć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.