Udruženje pekara: Trgovci nas ucenjuju, traže maržu od šest do osam dinara

Hleb "sava" od srede će biti skuplji tri dinara i umesto 46 koštaće 49 dinara, odlučilo je Ministarstvo trgovine.
Udruženje pekara: Trgovci nas ucenjuju, traže maržu od šest do osam dinara
Foto: Pixabay
Trgovcima, velikim lancima, marža od šest odsto je mala pa traže nekoliko puta veću, rekao je predsednik Unije pekara Zoran Pralica.
 
"Od Vlade Srbije tražili smo da vekna 'sava' košta 60 dinara ako se ukine Uredba o ograničavanju cene hleba od brašna tipa 500 i prekine isporuka brašna iz robnih rezervi, a ako se produži taj podzakonski akt, da taj hleb košta od 52 do 55 dinara jer nas trgovina ucenjuje i traži maržu od šest do osam dinara po vekni", rekao je Pralica.
Uredba o ograničenju cene hleba od brašna tip 500 istekla je danas, a biće produžena još 90 dana, ali će Vlada Srbije dozvoliti poskupljenje vekne "sava" za tri dinara, sa 46 na 49 dinara, a uz to će se isporučivati brašno iz robnih rezervi.
 
Trgovci, prema rečima Pralice u ovoj krizi ne žele da se odreknu ničega, već ucenjuju i zavisno od toga određuju maržu na navodnu "izloženost hleba na policama".
Marža za specijalne vrste hleba nije šest odsto, već kako je rekao, od 30 odsto pa do 100 odsto u odnosu na cenu, zavisno od vrste hleba.
 
"Ne možemo sa ovom cenom hleba, čak ni sa novom da opstanemo, ali ne možemo da izdržimo ni borbu sa velikim trgovinskim lancima oko njihovih zahteva sa visinom rabata", rekao je Pralica.
 
Dodao je da će za dve nedelje biti sastanak pekara i trgovaca kako bi se rešio problem visine trgovačkih marži.
 
Pralica je rekao da trgovinama nije dovoljna čak ni tako visoka marža, pa novac za prodati hleb ne daju za 30 već za 60 i 90 dana.
 
"Nisam optimista kada je reč o cenama, one će rasti jer sve poskupljuje. I da je odobrena i cena hleba "sava" od 60 dinara i ona ne bi bila rentabilna duži vremenski period", rekao je Pralica.
  • Mirko

    11.05.2022 23:48
    sava
    količina sava hleba je mizerna, der4 ne utiče na bilo šta
  • frka

    10.05.2022 22:49
    udruzite se
    U razvijenom delu Evrope, pekari, mesari, poljoprivrednici...poceli su se udruzivati i napravili svoje prodavnice, transport, pakovanja i slicno jos pre 120 godina. S vremenom su to danas postali velike firme. Naravno ima tu i super kvalitenih pekara koje su skuplje ali se produkti fenomenalni. Za vece kolicine bozicnih kolaca morate rezervisati i pola godine unapred a gipfela-kiflica i nedelju dana. Licno bih voleo kvalitet hleba koji se pravio do sredine 80-ih. Kada kucnete donju koricu, on zveci. Od plakanja nisata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.